TBLISI - De Verenigde Staten zijn bereid de voormalige sovjetrepubliek Georgië te helpen bij het oplossen van conflicten met separatisten. Dat zei de Amerikaanse president Bush dinsdag op zijn bezoek aan Georgië.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vooral in de bergachtige grensstreken met Rusland zijn gewapende strijders actief die de Georgische staat niet erkennen. Voorts heeft het centrale gezag in Tblisi het geregeld aan de stok met bewoners van het zuidwestelijke Adjarië (400.000 inwoners).

Met onze hulp kunnen die problemen zonder geweld worden opgelost, aldus Bush. Hij wil niets opdringen maar bijvoorbeeld werken met de Verenigde Naties. "Dit is een kwestie die moet worden opgelost door de gekozen regering van Georgië en de 'folks' in de separatistische regio's", aldus Bush.

De binnenlandse onrust in Georgië zorgt voor spanningen met het grote buurland Rusland en werpt een schaduw over de aanleg van een oliepijpleiding die van het olierijke buurland Azerbeidzjan door Georgië naar de Turkije leidt. De belangrijkste haven van Georgië, Batumi, is in de landstreek Adjarië.

Inspiratie

Bush prees na gesprekken met president Saakasjvili tijdens een persconferentie Georgië als een bron van inspiratie voor vrijheidslievenden in heel de wereld. Hij beloofde Amerikaanse steun aan de hervormingen die de regering in Tblisi wil doorvoeren, en steun aan de ambities van het land zoals een eventueel lidmaatschap van de NAVO.

De huidige regering kwam aan de macht in het door geweld geplaagde land met een opvallend vreedzame omwenteling. Die maakte eind 2003 een einde aan het naar verluidt corrupte bewind van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjetunie, Edvard Sjevardnadze.

Georgië verklaarde zich in 1991 onafhankelijk van de Sovjetunie en een jaar later kwam Sjevardnadze aan de macht. In augustus 1992 braken de eerste gevechten al uit in het noordwestelijke Abchazië. Een jaar later gebeurde hetzelfde in het zuidwestelijke Adjarië. In 2001 braken er gevechten uit in de regio Zuid-Ossetië en opnieuw in Abchazië.

Tbilisi

Beide landstreken zijn sterker op Rusland gericht dan op Tblisi. Rusland beschuldigt voorts Georgië ervan niets te ondernemen tegen extremistische Tsjetsjeense strijders in de bergen ten noorden van Tbilisi waar de grens met Tsjetsjenië loopt. Georgië is ongeveer twee keer zo groot als ons land en telt ruim vijf miljoen inwoners van wie er 70 procent etnisch Georgisch zijn.

De gewapende separatisten vinden vooral aanhang onder Abchazen en Ossetiërs die in Georgië samen naar schatting een bevolking van een kwart miljoen mensen vormen.