Premier Mark Rutte is woensdagmiddag in debat met de oppositie vanwege het achterhouden van memo's over de afschaffing van de dividendbelasting. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

  • De Kamer debatteert met premier Rutte en minister Wiebes over de gepubliceerde dividendmemo's
  • Rutte heeft altijd gezegd zich niets te kunnen herinneren van de memo's
  • Op de SGP na dient de gehele oppositie een motie van afkeuring tegen Rutte in
donderdag 26 april om 00:32

Dan zit het debat er na 9,5 uur op. Rutte overleeft een motie van afkeuring en is verder zonder al te veel kleerscheuren het debat doorgekomen.

Het afschaffen van de dividendbelasting per 2020 gaat zoals verwacht gewoon door.

Hierbij sluiten we ook ons liveblog. Fijne nacht!
donderdag 26 april om 00:32
De motie over het niet doorvoeren van de afschaffing van de dividendbelasting:

Voor: 67 leden
Tegen: 76 leden

Verworpen.
donderdag 26 april om 00:26
De motie van afkeuring:

Voor: 67 leden
Tegen: 76 leden

Verworpen
donderdag 26 april om 00:19
Er wordt op verzoek van Baudet hoofdelijk gestemd over beide moties.
donderdag 26 april om 00:16
Rutte is het niet eens met de motie van afkeuring en ontraadt de motie van Baudet.

Zoals gebruikelijk bij een motie van afkeuring of wantrouwen wordt er direct na het debat over gestemd. Dat duurt nog enkele ogenblikken.
donderdag 26 april om 00:14
Baudet dient nog een motie in. Hij wil de afschaffing van de dividendbelasting niet doorvoeren en de 1,4 miljard euro die de maatregel jaarlijks kost gebruiken voor "de inwoners van Nederland".
donderdag 26 april om 00:08
Segers wil over gaan tot de orde van de dag. "Laten we zoeken naar het goede voor dit land."
donderdag 26 april om 00:06
Buma constateert dat de verwijten van de oppositie hard waren. "Hopelijk is dit een startpunt om over de inhoud van de maatregel te debatteren", zegt de CDA-leider.
woensdag 25 april om 23:59
Voor de SGP is een motie van afkeuring "een brug te ver", ligt partijleider Van der Staaij zijn besluit in de tweede termijn toe.
woensdag 25 april om 23:57
Marijnissen zegt in haar tweede termijn dat haar vertrouwen in de premier weg is. Asscher gebruikte woorden van gelijke strekking.

Beiden dienden overigens geen motie van wantrouwen in.
woensdag 25 april om 23:52
Klaver dient een motie van afkeuring in. Dat is niet zo'n sterk instrument als wantrouwen, waarbij je oproept tot aftreden, maar wel en sterk politiek signaal.

De motie van GroenLinks wordt gesteund door PVV, SP, PvdA, PvdD, 50Plus, Denk en FvD. De SGP steunt als enige oppositiepartij de motie niet.
woensdag 25 april om 23:49
Wiebes en Rutte aan het eind van het debat (ANP).
woensdag 25 april om 23:48
Het debat is heropend voor het tweede deel.
woensdag 25 april om 23:04
Daarmee zijn ook alle vragen door Wiebes beantwoord.

De Kamer wil op initiatief van Klaver tot 23.45 uur schorsen, zodat zijn fractie even kan overleggen.
woensdag 25 april om 22:54
Enkele Kamerleden wilden weten of er een koppeling is tussen de afschaffing van de dividendbelasting en de gaswinning in Groningen. Dat stond namelijk in de memo.

Volgens Wiebes, als minister van Economische Zaken verantwoordelijk voor dit dossier, is dit niet het geval. "Het is een denklijn waarmee niets is gebeurd."

Het was overigens zijn eigen denklijn, maar nu hij meer van het gasdossier weet, is het "een doodlopende denklijn", aldus Wiebes. "
woensdag 25 april om 22:50
Wiebes: "Ik heb Rutte gevoed met mijn gedachten." Hij benadrukt dat hij, net als Rutte, zijn document als VVD-stuk zag en niet als formatie-memo.
woensdag 25 april om 22:47
Wiebes gaat direct in op zijn media-optreden na de ministerraad van afgelopen vrijdag (bekijk het hier).  

De bewindsman zegt dat hij "een verwarrende man" ziet. Dat is hij zelf. "Ik had helderheid moeten geven", zegt Wiebes over zijn handelen.

Wiebes zei toen niets te weten over dividendmemo's, terwijl hij er zelf een had geschreven.
woensdag 25 april om 22:43
Na ruim twee uur debatteren zit het erop voor Rutte. Wiebes is aan het woord.
woensdag 25 april om 22:34
Rutte is bijna klaar met zijn beantwoording. Klaver heeft tot slot nog vragen over het wob-verzoek. Volgens de regels moet de Kamer worden geïnformeerd, maar dat is niet gebeurd.

"Dat is een fout", zegt de GroenLinks-leider. Hij baalt dat er geen antwoord is gekomen op deze vraag.
woensdag 25 april om 22:16
Baudet is lang stil geweest in het debat, maar staat nu bij de interruptiemicrofoon. Hij is tot de conclusie gekomen dat Rutte de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. 
woensdag 25 april om 22:11
Ook Wilders en Klaver gaan door op dit punt. De partijleiders van respectievelijk PVV en GroenLinks willen weten of er in september is gesproken aan de onderhandelingstafel over de dividendbelasting, zoals staat in het memo. 

Maar Rutte houdt voet bij stuk. Hij kan zaken niet "terug reconstrueren" en wil bovendien niet ingaan op wat er wanneer precies is besproken tijdens de formatie. Dat de dividendbelasting onderwerp van gesprek was, wil hij wel toegeven. "Anders was het niet in het regeerakkoord gekomen."

woensdag 25 april om 21:56
In één de memo's staat dat in september het VVD-stuk over de dividendbelasting aan de onderhandelingstafel is besproken. Marijnissen wil weten hoe dat zit. Een cruciale vraag, omdat Rutte steeds heeft volgehouden dat dat artikel de gesprekstafel nooit heeft bereikt. 

Maar Rutte ontwijkt de vraag door te stellen dat hij niet wil ingaan op wat er staat in documenten die hij in eerste instantie al niet wilde openbaren. Dat raakt wederom aan de vertrouwelijkheid van de formatie. "Dat laat zich niet meer reconstrueren."
woensdag 25 april om 21:40
Bijna alle oppositiepartijen willen het liefst even schorsen zodat er meer duidelijkheid kan worden opgezocht over het telefoontje tussen Rutte en Snel.

Maar de coalitiepartijen en de SGP zien daar niets in. Ze willen het debat voortzetten. Dit leidt tot irritatie bij Klaver. "Gun ons nu dit uit te laten zoeken."
woensdag 25 april om 21:33
Klaver vraagt voor de zoveelste keer om een tijdlijn van wat Rutte wanneer wist over de dividendbelasting. Hij wil dat overzicht zo snel mogelijk krijgen.
woensdag 25 april om 21:23
Na het debat in november, waarin Rutte zegt geen herinneringen aan memo's over de dividendbelasting te hebben, werd er en wob-verzoek ingediend bij het ministerie van Financiën. Het begin waardoor vrijdag uiteindelijk bleek dat er tóch memo's waren. 

Naar aanleiding van het wob-verzoek belde staatssecretaris Menno Snel (Financiën) met Rutte. Onder andere Asscher wil weten waar dat gesprek over ging. Rutte moest toen toch hebben geweten dat er wel memo's waren?

Maar volgens Rutte ging dat telefoongesprek met Snel niet over de dividendbelasting waar hij verder niet over kan spreken in het openbaar. "Daar moet Asscher mij geloven op mijn blauwe ogen."
woensdag 25 april om 21:19
Van der Staaij (SGP) mengt zich voor het eerst in het debat. Hij vraagt zich net als alle andere oppositieleiders af waarom Rutte na het debat in november geen actie heeft ondernomen.

"Het begint bij een fout bij mij en die is dat ik na het debat even had moeten checken", aldus Rutte.
woensdag 25 april om 21:14
Rutte: "Het was beter geweest om na het debat in november toch te kijken of er iets was. Ik had natuurlijk moeten zeggen: geef eens een dreun op alle dossiers en kijk is of je wat vindt. Dan hadden we zes stukken gevonden."


woensdag 25 april om 21:07
Azarkan somt op dat er in het najaar drie debatten en een hoorzitting was over de afschaffing van de dividendbelasting. Bij al die keren stond de oppositie op zijn achterste benen over hoe de maatregel tot stand is gekomen.

"Zijn er mensen in uw omgeving geweest die zeiden: u hebt ets verkeerds gezegd?", wil Azarkan weten. "Nee", is het simpele antwoord van Rutte. "En ik snap dat heel erg goed."

"Er is zo verschrikkelijk veel informatie, dat is zo vreselijk complex."
woensdag 25 april om 20:56
Klaver houdt Rutte voor dat zijn ministerie, Algemene Zaken, op de hoogte was van de memo over de dividendbelasting. Dan is het toch niet geloofwaardig dat de premier hier niet van op de hoogte was terwijl het een politiek belangrijk document was? "Het was niet top of mind", zegt Rutte op die vraag.

Sterker nog, Rutte beweert dat hij geen geen fout heeft gemaakt. Bovendien zouden de stukken toch wel openbaar worden omdat er een verzoek tot informatie lag (een wob-verzoek). Er is daarom ook geen sprake van geheimzinnigheid.  
woensdag 25 april om 20:46
Rutte verlaat de plenaire zaal voor de dinerpauze (ANP).
woensdag 25 april om 20:39
Wilders: "De Kamer vroeg: zijn er nog stukken? U had moeten zeggen: Ja. Maar u zei: Nee."

Rutte: "Je kunt niet verwachten dat ik over een intern partijstuk in het openbaar ga spreken. Dat kan niet."
woensdag 25 april om 20:38
Wilders kan niets met dit antwoord. Het VVD-document valt ook onder de gevraagde memo's, vindt de PVV-leider.

Maar Rutte is het er niet mee eens. Hij kwalificeert het als een "intern partijstuk" van de VVD. "Daar ben ik mee gaan lopen."

woensdag 25 april om 20:33
Rutte herhaalt: "Naar mijn beste weten ligt er geen memo." Daarmee heeft hij onbedoeld de suggestie gewekt dat er helemaal geen memo's waren. Klopt daarmee zijn bewering uit het debat in november? Rutte vindt van wel.

Elementen uit het VVD-document dat Wiebes heeft geschreven, herkent Rutte wel. "Maar dat beschouw ik echt als een ander stuk", aldus de premier.
woensdag 25 april om 20:30
Het debat wordt over enkele minuten hervat. Het is dan de beurt aan Rutte en Wiebes om de gestelde vragen te beantwoorden.
woensdag 25 april om 19:23
Daarmee is de eerste termijn afgelopen, alle partijen hebben hun inbreng afgerond. Het debat is tot 20.30 uur geschorst.
woensdag 25 april om 19:22
Baudet stelt dat dit kabinet niet voor de gewone mensen in het land staat. "De geloofwaardigheid van de premier is tot het nulpunt gedaald".
woensdag 25 april om 19:20
Thierry Baudet (Forum voor Democratie) begint zijn inbreng met een trucje. Hij laat een audiofragment van Rutte horen waarin de premier zegt dat je niet mag liegen. Dat vindt Kamervoorzitter Arib niet goed. Ze zet de microfoon van Baudet tijdelijk uit.
woensdag 25 april om 19:18
De oppositie probeert tevergeefs Pechtold te ontlokken dat hij loog toen hij zei zich niets van een memo kon herinneren in november, maar de D66-leider blijft bij zijn standpunt: Hij wist niets van bestaande memo's over de dividendtaks.
woensdag 25 april om 18:58
Pechtold zegt, in navolging van Buma, dat hij het lastig vindt te weten wanneer hij wat precies dacht. "Probeer zelf maar eens te herinneren wat je dacht op 2 juni vorig jaar."
woensdag 25 april om 18:54
Pechtold was geen voorstander van het schrappen van de dividendbelasting, maar in combinatie met andere maatregelen zoals de belastingverlaging en het aanpakken van de brievenbusfirma's kan hij het totaalpakket verdedigen.
woensdag 25 april om 18:49
Pechtold houdt vol dat hij de memo's niet eerder heeft gezien dan dinsdagavond toen de stukken openbaar zijn gemaakt. Dus toen hij in het debat in november zei van niets te weten, klopte dat, aldus de D66-leider.

Klaver vindt dat Pechtold daarmee niet de waarheid heeft gesproken. Het VVD-stuk dat Wiebes heeft geschreven, zag Pechtold als een partijstuk, dus dat zag hij niet als een memo waar Klaver naar vroeg.

"U hebt daar niet de waarheid besproken", zegt Klaver. "Een zwaktebod", vult hij aan.

"Ik houd vol dat ik andere stukken niet heb gezien. Het staat je vrij mij niet te geloven", antwoordt Pechtold. "Daarvan kon ik niet zeggen in november, maak ze openbaar."
woensdag 25 april om 18:37
Alexander Pechtold, fractieleider van D66, begint aan zijn tekst. Hij probeert uit te leggen hoe zo'n formatieproces gaat. "Dan lees je nauwelijks memo's."

Daarbij vond Pechtold het VVD-stuk over de dividendbelasting niet zo interessant, want hij kende het standpunt van de partij over die maatregel al.
woensdag 25 april om 18:26
In een eerder debat zei Segers dat hij "oprecht met de hand op mijn hart zeggen dat ik mij niet herinner dat er zo'n memo [over dividendbelasting] heeft gelegen." 

Nu blijkt dat Segers wel een memo had, namelijk het document dat door Wiebes is geschreven. De ChristenUnie-leider zegt nu dat hij dat zo niet had moeten zeggen.

Op de vragen van de oppositie of Rutte loog toen hij zei zich niets te herinneren over memo's die er wel waren, wilde Segers niet op vooruitlopen.
woensdag 25 april om 18:05
De ChristenUnie gebruikte de metafoor 'het doorslikken van een meloen' om de dividendmaatregel te typeren. Maar ondanks het bezwaar, herhaalt Segers, stemde de partij er toch mee in.
woensdag 25 april om 18:02
Segers zegt dat zijn partij bezwaren had tegen de dividendbelasting, maar met volle overtuiging voor het bredere pakket lastenverlichting, en in bredere zin het regeerakkoord, heeft gestemd.

"Alle voors en tegens zijn gewogen en we hebben zelf die keuze gemaakt."
woensdag 25 april om 17:58
Dan is het eindelijk de beurt aan ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. "Mijn geheugen is adequaat, ik heb de memo's niet gezien", zegt hij.

De notitie van de VVD die door Wiebes is geschreven over de dividendmaatregel heeft hij wel gezien. "Het wekt de indruk dat er iets is verzwegen, aldus Segers.
woensdag 25 april om 17:50
De oppositie geeft niet op. "Als er bezwaren liggen over de dividendmaatregel, hoe kan het dan dat er geclashed is?", vraagt Marijnissen aan Buma.

Buma: "Er zijn onderdelen in de formatie geweest die klein waren maar politiek groot waardoor ik me dat wel kan herinneren. Daardoor kan het dat ik me iets groots zoals de dividendbelasting niet kan herinneren."
woensdag 25 april om 17:32
Wilders gaat ook door op het feit dat Buma het document van Wiebes over de dividendbelasting al die in zijn bezit heeft gehad. "Waarom heeft u niet tegen de premier gezegd; u liegt?", vraagt Wilders aan Buma.

Maar Buma houdt vol dat hij tijdens het debat over de dividendbelasting in november vorig jaar zich het document niet kan herinneren. 
woensdag 25 april om 17:29
Klaver in debat over de dividendmaatregel.