DEN HAAG - Ouderen moeten een grijs kenteken kunnen krijgen waarmee zij na tien uur 's ochtends tegen een gereduceerde houderschapsbelasting de weg op mogen. De ochtendspits zou hiermee aanzienlijk verlicht worden. Directeur P. Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zegt dat in een interview met het blad RAI Voorrang.

Volgens Schnabel zal de verkeersdruk door de vergrijzing sterk toenemen. 65-plussers blijven autorijden, ook als ze met werken zijn gestopt, voorziet hij. "In het verleden reden relatief weinig ouderen auto, maar mensen die nu 65 worden, zijn gewend aan de auto en zullen die blijven gebruiken."

Daar komt volgens hem bij dat auto's steeds makkelijker te besturen zijn, dankzij bijvoorbeeld rem- en stuurbekrachtiging en navigatiesystemen. "Iets anders wat je nu ziet is dat auto's weer hoger worden, zodat het voor ouderen makkelijker wordt in en uit te stappen."

Pensionering

Volgens Schnabel blijven ouderen ook na hun pensionering geneigd vroeg de weg op te gaan, omdat zij nu eenmaal gewend zijn vroeg op te staan. Hij verwacht ook niet dat veel ouderen zullen verhuizen, als ze met werken zijn gestopt. "Er zijn wel ouderen die op de Veluwe gaan wonen of juist naar de grote steden terugkeren, maar dat zijn op de 2,3 miljoen 65-plussers toch kleine aantallen."

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat kon dinsdag niet reageren op het voorstel van Schnabel. Minister Peijs is op vakantie.