DEN HAAG - VVD-leider Zalm is bijzonder in zijn nopjes met het nieuwe regeerakkoord. Zijn partij heeft volgens hem veel wensen weten binnen te slepen. "Ik sta hier gewoon even te genieten, als je ziet hoe prettig dit nu gaat ten opzichte van vroeger", aldus Zalm.

Met name op het gebied van het vreemdelingenbeleid hebben VVD en CDA eindelijk afspraken kunnen maken, stelde Zalm tevreden vast. De afgelopen jaren trokken VVD-woordvoerder Kamp en zijn CDA-collega Wijn vaak al samen op, maar kregen ze geen steun. Zalm is ook blij dat 'eindelijk' weer eens wegen kunnen worden aangelegd, de bureaucratie wordt bestreden en de veiligheid bovenaan de agenda staat.

Een medewerker van Zalm heeft het verkiezingsprogramma van de VVD naast het regeerakoord gelegd om te bekijken wat de liberalen hebben binnengehaald. Volgens Zalm komen 142 VVD-punten volledig terug, zes punten gedeeltelijk en heeft de VVD op dertien punten niet haar zin gekregen.

Zalm noemde deelname aan het nieuw kabinet met CDA en LPF 'een avontuur'. "Wij hebben flink verloren, er is een nieuwe partij en bij het CDA is de regeringservaring na acht jaar weggezakt", aldus Zalm. Hij verwacht desondanks dat het kabinet de vier jaar zal volmaken.