DEN HAAG - Bolletjesslikkers die in de gevangenis zitten, komen regelmatig in opstand. Ze doen dit uit protest tegen de omstandigheden waaronder ze vastzitten. Dat maakte het ministerie van Justitie donderdag bekend.

Twee keer heeft een speciaal ordeteam van Justitie moeten optreden om de rust in de gevangenis te herstellen. Dinsdag nog bezetten vierentwintig mannen zes uur lang de recreatieruimte in het grenshospitium in Amsterdam. Ze vernielden tafels en stoelen. Met grote moeite kreeg het ordeteam de mannen terug in hun cel. De andere keer dat het team moest ingrijpen was afgelopen april in het voormalige huis van bewaring in Roermond.

Regelmatig vinden er volgens het ministerie van Justitie kleine opstanden plaats, soms in groepsverband. "Er is sprake van ongerief wegens hun behandeling. Soms willen de gedetineerden niet terug hun cel in. Ook worden sommige gedetineerden af en toe agressief of weigeren ze bepaalde taken uit te voeren", stelt een woordvoerster van het ministerie.

De tijdelijke opvang van bolletjesslikkers en andere drugskoeriers kent een uiterst sober regime vergeleken met reguliere inrichtingen. Zo mogen de gedetineerden niet sporten, ze doen geen werk en ze mogen niet zo vaak naar buiten. Ook hebben de gevangenen vaak geen toegang tot een bibliotheek.

Volgens Justitie is een deel van de drugskoeriers gewend aan de omstandigheden in een reguliere gevangenis. Daarom zijn ze zo ontevreden in deze tijdelijke opvang en uiten ze deze onvrede ook, aldus de woordvoerster.