Koning Willem-Alexander heeft dinsdag de draak met zichzelf gestoken tijdens zijn lunch met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en diens vrouw in Paleis Noordeinde.

In zijn tafelrede herinnerde de koning aan zijn taalblunder van negen jaar geleden, toen hij in een toespraak tijdens een staatsbezoek onbedoeld grof uit de hoek kwam.

In plaats van 'een slapende garnaal wordt meegenomen door het getij' zei Willem-Alexander dat de garnalen "naar de kloten" gingen; niet bepaald taalgebruik dat van een troonopvolger in deftig gezelschap verwacht wordt.

In de rest van Latijns-Amerika zou de zin begrepen zijn zoals de toenmalige kroonprins bedoelde, maar in Mexico bleek die een iets andere betekenis te hebben.

Garnalencocktail

"Bijna tien jaar geleden gaf ik in uw land een toespraak die voor enige ophef zorgde", zei de koning dinsdag tegen de Mexicaanse president. "Ik weet zeker dat u weet waar ik het over heb", vervolgde hij onder instemmend knikken van Peña Nieto.

"De eerste gang laat zien wat wij het liefst met 'camarones' (garnalen, red.) doen", aldus Willem-Alexander, waarna hij een toost uitbracht op het presidentspaar.

De lunch begon vervolgens met een garnalencocktail.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!