Een team van Amerikaanse artsen heeft voor de eerste keer een transplantatie van een penis en een scrotum succesvol afgerond.

De elf artsen in Baltimore voerden de veertien uur durende operatie uit op een Amerikaanse militair, die bij een explosie in Afghanistan verminkt raakte.

De BBC schrijft dat het team een penis, scrotum en een deel van een buikwand van een overleden donor heeft gebruikt. Wegens ethische redenen zijn de testikels van de donor niet getransplanteerd. "Toen ik weer wakker werd, voelde ik me eindelijk normaler", liet de anonieme militair in een reactie weten.

Volgens de artsen moet het mogelijk zijn dat de militair weer seks kan hebben, wat normaal gesproken niet kan met een getransplanteerde penis.

Onbesproken

"Sommige oorlogswonden blijven verborgen en daarom is hun impact niet erkend", zegt Andrew Lee, hoofd van de betreffende ziekenhuis afdeling van de John Hopkins University. "Genitale wonden zijn een onbesproken letsel."

In 2014 voerden artsen in Zuid-Afrika de eerste succesvolle penistransplantatie uit. Tot dusver was het nog nooit voorgekomen dat een penis en een scrotum met succes werden getransplanteerd.