AMSTERDAM - Het pistool waarmee Pim Fortuyn is doodgeschoten, is niet hetzelfde wapen waarmee milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996 is vermoord. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is het wapen dat bij de moord op Fortuyn is gebruikt bij het NFI niet bekend van enig ander schietincident. "En in de databank van het NFI zit ook het dossier over de zaak-Van der Werken", aldus een woordvoerder.

De verdachte van de moord op Fortuyn, de Harderwijker Volkert van der G., is na de gewelddadige dood van de politicus door verschillende personen in verband gebracht met de onopgeloste moord op Van der Werken in de bossen bij Epe. Van der G. kende de om het leven gebrachte ambtenaar van de gemeente Nunspeet van procedures die hij voerde tegen milieuvergunningen voor agrariërs.

De kogels waarmee Van der Werken is omgebracht, komen echter niet uit het Star Firestar-pistool dat Van der G. bij zijn arrestatie kort na de moord op Fortuyn bij zich had. Het NFI had eerder al vastgesteld dat met dit wapen de kogels zijn afgevuurd die Fortuyn op het Mediapark in Hilversum troffen.