MOSKOU - De piloot van het Russische passagiersvliegtuig dat maandag boven Duitsland op een vrachtvliegtuig is gebotst, heeft als eerste de luchtverkeersleiding gewaarschuwd voor het gevaar van een botsing. Dit heeft een onderzoeker van de ramp gezegd tegen het Russische persbureau Ria-Novosti.

Volgens de onderzoeker waarschuwde de piloot van de Russische Toepolev de Zwitserse luchtverkeersleiding negentig seconden voor de botsing waarbij 71 mensen het leven lieten. De piloot meldde dat het antibotsingsysteem in het vliegtuig waarschuwde voor het naderende vrachtvliegtuig.

De onderzoeker liet verder weten dat de luchtverkeersleiding op dat moment maatregelen had moeten nemen om de vliegtuigen bij elkaar uit de buurt te houden. Skyguide, de Zwitserse particuliere luchtverkeersleiding die verantwoordelijk was voor het deel van het luchtruim waar de botsing plaatshad, weigert elk commentaar en wil eerst de resultaten van het onderzoek afwachten.

Mankementen

Woensdagavond meldde de Zwitserse televisie dat er enkele weken geleden mankementen zijn vastgesteld aan het radarsysteem van Skyguide. De apparatuur zou niet nauwkeurig genoeg zijn en alleen vliegtuigen met de juiste technologie verschijnen in beeld. Een woordvoerder van Skyguide heeft donderdag laten weten dat het radarsysteem goed functioneerde en dat aanpassingen de ramp niet hadden kunnen voorkomen.

De precieze toedracht van het ongeval blijft onduidelijk. Inmiddels is een onderzoeksteam in Duitsland begonnen met het analyseren van de informatie van de zwarte dozen. Het gaat om de gesprekken in de cockpit en de vluchtgegevens.

/NIEUWSRaadsels rond vliegramp in Zuid-Duitsland(video)