BAGDAD/CAIRO - Het Amerikaanse leger is in de westelijke provincie Anbar een groot offensief tegen opstandelingen begonnen. In de eerste 24 uur zouden daarbij zeker 75 rebellen, onder wie ook buitenlandse strijders, zijn gedood. Dat maakte het leger maandag bekend.

De operatie vindt plaats in een woestijngebied bij de grens met Syrië. De regio kent veel smokkelroutes en er houden zich talloze opstandelingen schuil. Het is niet duidelijk of de Amerikaanse strijdkrachten verliezen hebben geleden.

Doden

Elders in het land gaan de gewelddadigheden door. Bij aanslagen en gevechten in Irak zijn zondag en maandag zeker twaalf mensen gedood. Maandag kwamen drie politiemensen om bij een zelfmoordaanslag met een autobom in het zuiden van Bagdad. Er vielen zeker tien gewonden en de bom richtte flinke schade aan, aldus de politie.

Volgens het Amerikaanse leger is zondag een soldaat bij Samarra doodgeschoten. Een tweede Amerikaan kwam in de buurt om toen een explosief vlakbij ontplofte. Twee Amerikaanse soldaten werden gedood bij gevechten in het westen van Irak.

Nabij Bagdad zijn maandag de lichamen gevonden van acht Iraakse burgers. Ze waren gemarteld en een dag of twee geleden doodgeschoten, aldus het Iraakse leger en artsen. De lichamen waren gehuld in uniformen. De moordenaars wilden kennelijk doen geloven dat ze agenten hadden vermoord.