DEN HAAG - Een beroerte is de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in Nederland. Meer vrouwen dan mannen worden door een beroerte getroffen. Dat stelt de Nederlandse Hartstichting aan de vooravond van de Europese Beroerte Preventiedag.

Volgens gegevens van de Hartstichting zijn in 2003 7336 vrouwen aan een beroerte overleden tegenover 4664 mannen. Elk jaar worden 36.000 mensen in Nederland door een beroerte getroffen.

Er is sprake van een beroerte als de bloedtoevoer naar de hersenen plotseling wordt onderbroken. Naast verschijnselen als verlammingen kunnen taal- en spraakstoornissen, problemen met het gezichtsvermogen en stoornissen in denken, emoties en gedrag voorkomen.

Acht op de tien mensen met een beroerte heeft een herseninfarct en de overigen een hersenbloeding. Bij personen die worden getroffen door een herseninfarct kunnen de gevolgen van de beroerte beperkt blijven als ze binnen drie uur worden behandeld. Beroerte wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van invaliditeit.

Onderzoek

Volgens een maandag verschenen onderzoek denkt de helft van de Nederlanders dat mannen een grotere kans hebben op een beroerte dan vrouwen. Nederlanders maken zich meer zorgen over de mogelijkheid kanker te krijgen dan een beroerte. Twee op de drie geven aan in familie of vriendenkring iemand te kennen die een beroerte heeft gehad. Voor het onderzoek zijn zevenhonderd Nederlanders ondervraagd.