RIJSWIJK - De Amsterdamse VVD-wethouder Frits Huffnagel van Financiën en Economische Zaken is onverwacht afgetreden. Op het stadhuis in Amsterdam maakte hij zondag zijn vertrek bekend. Enkele weken geleden kwam de 36-jarige wethouder in opspraak toen bleek dat hij als fractievoorzitter van de VVD 20.000 euro aan

Bekijk video:
Modem/ Breedband

onkostenvergoeding had verzuimd op te geven aan de belastingdienst. Huffnagel zei in een emotionele verklaring dat hij niet langer kon rekenen op de steun van de grootste coalitiepartner, de PvdA. "Ik treed af, omdat mijn positie te wankel is geworden. Een wethouder heeft het vertrouwen van de gemeenteraad nodig om goed te kunnen functioneren", verklaarde hij.

Nette wijze

De VVD'er wil de affaire op 'een nette wijze' afhandelen. "Ik kan iedere Amsterdammer recht in de ogen kijken en dat wil ik blijven doen." Het valt hem zwaar af te treden, maar "u treft geen verbitterd man aan".

Onderzoek

De VVD'er kreeg in 2002 en 2003 geld van de Stichting Bestuursassistentie VVD als onkostenvergoeding voor onder meer telefoon-, reis- en representatiekosten. Huffnagel was ook voorzitter van deze stichting. De fout kwam aan het licht na een onderzoek van de accountantsdienst van de gemeente, die Huffnagel daarover op de vingers tikte. De wethouder stortte de ontvangen 20.000 euro van zijn privé-rekening terug naar de rekening van de stichting.

Excuses

Huffnagel bood eerder zijn excuses aan in een brief aan alle leden van de gemeenteraad over het incident. Naar zijn mening had hij voldoende tekst en uitleg gegeven over de affaire. Komende woensdag zou hij in de Amsterdamse gemeenteraad verantwoording afleggen over zijn handelen. Maar dat juist de schatkistbewaker van Amsterdam zijn eigen financiële zaakjes niet in orde had, is met veel kritiek en ongeloof ontvangen in de Amsterdamse politiek.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher is het verstandig dat Huffnagel nu de knoop heeft doorgehakt om pijnlijke situaties in de raad te voorkomen. De PvdA-voorman vond de verklaring die de wethouder over de onkostenvergoeding afgelegde niet voldoende. "Ik heb hem gezegd dat de kans groot is dat ik mijn fractie zou adviseren hem niet te steunen."

Geen verrassing

Voor de SP kwam het aftreden van de wethouder niet als een verrassing. Fractievoorzitter Remine Alberts noemde het aftreden bovendien volkomen terecht. "Als je een voorbeeldfunctie hebt en je ook nog eens bezighoudt met de gemeentebegroting van 5 miljard euro, hoe betrouwbaar ben je dan als je zegt dat je niet wist dat je je onkostenvergoeding bij de belasting moest aangeven?"

GroenLinks denkt dat het verstandig is dat Huffnagel opstapt, liet fractievoorzitter Maarten van Poelgeest zondag weten. Ook D66 vindt het aftreden een wijs besluit. Fractievoorzitter Saskia Bruines van de Amsterdamse raadsfractie: "Hij heeft een fout gemaakt en de conclusie is dan dat je niet meer met 100 procent vertrouwen kunt blijven functioneren."

Persoonlijk drama

De VVD in Amsterdam heeft nog geen vervanger voor Huffnagel op het oog. Volgens fractievoorzitter Eric van den Burg spreekt de partij van "een groot persoonlijk drama voor iemand die zo verbonden is aan Amsterdam en aan de politiek en wiens droombaan nu verloren gaat". De fractievoorzitter vertelt dat Huffnagel "natuurlijk is beschadigd door wat er de afgelopen weken naar buiten is gekomen, maar iedereen was van mening dat het een goede en integere wethouder was. Of zoals onze voorzitter Frank de Grave zei: een gele kaart was op zijn plaats geweest, een rode niet".

Huffnagel was sinds begin 2004 wethouder van Financiën, als opvolger van Geert Dales die burgemeester werd in Leeuwarden. Huffnagel zat daarvoor sinds 1998 in de Amsterdamse gemeenteraad en was sinds de laatste verkiezingen fractievoorzitter voor de VVD.