ROTTERDAM - Naar schatting 350.000 mensen hebben zaterdag in Rotterdam het grootste dance-evenement van de Benelux, de Heineken Dance Parade, bezocht. Politie en organisatie spreken van een zeer geslaagde mobiele danceparty waar de sfeer 'vrij en blij' was.

Hoewel de politiewoordvoerder geen schatting wil doen naar het aantal bezoekers, constateert hij wel dat het "ogenschijnlijk wat rustiger leek dan vorig jaar. "Je zag op sommige plekken toch wat gaten", aldus de politiewoordvoerder. De organisatie zegt daarentegen juist het idee te hebben dat er wat meer mensen waren dan vorig jaar. "Ach, we hoeven niet de grootste te zijn als we maar de leukste zijn", aldus Henk Witteveen namens de organisatie.

De in groten getale aanwezige politie trad streng op tegen het verbod op alcohol in en langs de stoet. Regelmatig werden er mensen uit gehaald die hun, voornamelijk Heineken blikjes, op de Heineken Dance Parade moesten weggooien. De politie deelde tientallen 'mini-processen-verbaal' uit voor het drinken van alcohol op straat.

Ook verrichtte de politie dertien arrestaties. De mensen werden aangehouden voor diverse delicten zoals openbare dronkenschap, drugshandel, mishandeling en het dragen van een vuurwapen.

31 wagens

Er reden 31 wagens mee in de parade. Die stonden vanaf 11.00 uur opgesteld aan de Schiedamsedijk alwaar de meerijders zich een uur lang op mochten warmen. Dat was niet echt nodig, want de zon was af en toe erg fel. De beloofde regen bleef uit tijdens de tocht door de binnenstad. Daardoor werd het festijn vooral kleurig en vrolijk.

Dit jaar reden voor het eerst diepladers mee om zo meer variatie te krijgen in de lange stoet wagens. Daarvoor moest wel een andere route worden uitgestippeld, omdat de diepladers niet alle bochten in de Rotterdamse straten konden nemen. Op de wagens stonden veelal schaars geklede 'dance-trekkers' die de toeschouwers alleen al door het zicht in beweging hielden.

Dancestijlen

Er waren ruim dertig dancestijlen te horen, maar de hoofdstromen waren hardhouse, trance en progressive. Veel jongeren kropen na de start van de karavaan achter en dus tussen de wagens om zo in een beatswing naar het eindstation te stuiteren. "Er is dit jaar veel werk gemaakt van de wagens. Dat lijk je dan een beetje terug te krijgen van het publiek, want de sfeer was uitstekend", aldus Witteveen.

Deejays

In de parade werd de muziek verzorgd door 150 (inter)nationale deejays, zoals Tom Harding, Armin Van Buuren, Ferry Corsten en soapstar-deejays Winston Post en Lo-Med aka Johnny de Mol. De route begon bij de Schiedamsedijk en ging toen via de Witte de Withstraat, Museumpark, Rochussenstraat, Eendrachtsplein naar de Nieuwe Binnenweg, Heemraadssingel, Pieter de Hoochweg, Pieter de Hoochbrug om vervolgens te eindigen bij Schiehaven/Lloydpier waar een groot dancefeest losbarstte.