MAASTRICHT - Burgemeester Leers van Maastricht is "tevreden en opgelucht" dat het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Zuid-Limburg nagenoeg zonder incidenten is voorlopen. Leers zei dit zondagmiddag als voorzitter van het beleidsteam dat het bezoek van Bush in goede banen moest leiden.

Volgens Leers hebben politie, leger, marechaussee en ambtenaren deze "grootste operatie aller tijden in Nederland" goed uitgevoerd. In totaal zijn zondag zes mensen opgepakt, die zich in het verboden gebied bij hotel St. Gerlach in Houthem bevonden. Hier bracht Bush de nacht door.

Twee burgers die zaterdag tijdens de aankomst van Bush op vliegveld Maastricht Aachen Airport waren aangehouden, werden later weer vrijgelaten. Ze bleken niets misdaan te hebben, aldus de hoofdofficier van justitie in Maastricht J. van Eck.

De politie weigerde verder vier mensen die een kaartje hadden voor de begraafplaats de toegang tot de European Victory Dag. Volgens de politie ging het om vier personen, die eerder aan anti-Bush-demonstraties hadden deelgenomen.

Verkeer

De politie erkende dat het verkeer zondagmorgen niet altijd even soepel verliep. Dat lag deels aan de niet overal adequate bewegwijzering, en deels aan het gegeven dat agenten bij de afzettingen niet allemaal bekend waren met de regio. De politie stuurde een helikopter de lucht in om de verkeersstromen in kaart te brengen. Vervolgens werden extra leden van de mobiele eenheid ingezet om de problemen te helpen oplossen, aldus de leider van de operatie, commandant G. van Klaveren.

Bush bleef zaterdagavond na aankomst in zijn hotel Chateau St. Gerlach in Houthem op zijn kamer en sliep als een roos, aldus burgemeester C. Nuytens van Valkenburg. Op Laura Bush maakten de tulpen grote indruk, aldus Nuytens. De president heeft alle personeelsleden persoonlijk met een handdruk bedankt, en ging met het hele personeel op de foto. Hij zei uitermate tevreden te zijn over het hotel en verklaarde genoten te hebben van het glooiende groene Limburgse heuvellandschap.

Volgens burgemeester H. van Beers van Margraten vielen de woorden van Bush tijdens de herdenking bij de toehoorders in goede aarde. Bush bedankte de mensen die oorlogsgraven hebben geadopteerd. Ook het feit dat zijn toespraak in het teken van de herdenking stond, werd gewaardeerd, aldus Van Beers.