APELDOORN - In Apeldoorn is zondagmiddag het Nationaal Defilé van Veteranen gehouden in het kader van de 60ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Circa 1700 veteranen uit Canada kwamen zondag naar Apeldoorn om daar deel te nemen aan het Nationaal veteranendefilé, dat dit jaar voor het laatst werd gehouden.

Veel oud-strijders zaten in de oude legervoertuigen van Keep them Rolling. In totaal reden ongeveer 350 oude legervoertuigen mee in de stoet, die werd geopend met een overvlucht van historische vliegtuigen. De route liep van Paleis Het Loo richting het centrum van Apeldoorn. De stad op de Veluwe werd zestig jaar geleden door Canadese troepen bevrijd.

Fantastische week

De veteranen schudden handen en kregen bloemen van kinderen. Hier en daar ontving een oud-strijder spontaan een zoen. De 90-jarige Arthur Haley uit Alberta liep op eigen kracht mee en zwaaide uitbundig naar het publiek. "We hebben een fantastische week gehad in Nederland. Waarschijnlijk is het de laatste keer, dus ik geniet er nog even goed van."


Veteranen in Apeldoorn, Foto: Erik Jonker

De 76-jarige Bert Sealig liep als een echte showman het publiek op te zwepen. "Jammer van het slechte weer, maar dat zijn we in Canada wel gewend", zei de veteraan, die er tijdens het defilé in 1995 ook bij was.

Defilé

De optocht trok ondanks de regen naar schatting 100.000 toeschouwers. Namens het Koninlijk Huis namen mr. Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet het defilé af. De Canadese premier zou aanvankelijk ook naar Apeldoorn komen maar bleef tot ergernis van sommige veteranen thuis. De Canadese gouverneur-generaal Adrienne Clarkson was wel aanwezig op de eretribune.

Volgens P. Geldorp van de organiserende Stichting Bevrijding 45 is dit de laatste editie van defilé in Apeldoorn. "De jongste veteraan is nu 76 en de oudste 96 jaar. Over vijf jaar zijn de meeste veteranen echt te oud geworden om nog naar Nederland te komen. Daarom heeft onze stichting zichzelf nog dit jaar op." Het defilé in Apeldoorn werd eens in de vijf jaar gehouden.

Feest

Een toekomstig defilé met alleen de historische voertuigen van Keep them Rolling, ziet Geldorp niet zitten. "Het gaat niet om de auto's maar om de veteranen die er in zitten. Dit is hun feest", aldus Geldorp.