MARGRATEN - Premier Balkenende heeft zondag het internationale terrorisme vergeleken met de terreur van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Balkenende deed dat zondag in zijn toespraak ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten in Limburg.

Bij de plechtigheid zijn ook president Bush, koningin Beatrix, leden van het Nederlands kabinet en ongeveer 10.000 genodigden aanwezig.

Balkenende verwees in zijn toespraak naar de strijd tegen het terrorisme die de westerse wereld volop voert sinds de aanslagen van 11 september 2001. "We moeten waakzaam blijven. Want we worden opnieuw geconfronteerd met vijanden van vrede die onze rechtsorde willen ontwrichten. De boodschap van deze terroristen is er een van angst en geweld. Onze boodschap is die van dialoog en vrede. Terrorisme zal niet zegevieren. Ook die strijd voeren we samen", aldus Balkenende.

Balkenende bedankte de Amerikaanse, Britse, Canadese en Poolse soldaten die Europa bevrijdden van nazi-Duitsland in het voorjaar van 1945. "Wij zijn hen meer dankbaarheid verschuldigd dan in woorden is uit te drukken. Zij gaven ons het meest waardevolle geschenk: vrijheid. Ze verdienen groot respect."

De premier keek ook vooruit naar het referendum over de Europese grondwet. "De Europese samenwerking heeft ons zestig jaar van vrede, voorspoed en veiligheid gebracht. We staan in de Europese Unie op het punt de volgende belangrijke stap te zetten. Het ratificeren van de Europese grondwet. Wij doen dat, zoals deze Grondwet het zegt, "in de overtuiging dat Europa, na bittere ervaringen herenigd, op de ingeslagen weg van beschaving, vooruitgang en welvaart wil voortgaan."