AMSTERDAM - Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) gaat opnieuw onderzoek doen naar het verraad van de familie Frank. Het gezin zat met enkele anderen in Het Achterhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht ondergedoken, toen het gezelschap aan het eind van de oorlog door de Duitsers werd ontdekt en afgevoerd.
NIOD

Alleen vader Otto Frank overleefde. De conclusie van het NIOD tot nog toe was dat er geen verrader kon worden aangewezen. Na het verschijnen van twee nieuwe boeken ('Anne Frank; de biografie' van Melissa Mueller en 'Het verborgen leven van Otto Frank' van Carol Anne Lee) vindt het NIOD het tijd voor vervolgonderzoek. Dat heeft het instituut donderdag meegedeeld.

Theorieën

Het instituut wil de verschillende verraadtheorieën met elkaar vergelijken. Verder wil het nagaan wat mogelijk en onmogelijk was en ook bestuderen in hoeverre Otto Frank chantabel was door zijn leveringen aan de Duitsers tijdens het begin van de oorlog.

Frank had een bedrijfje, Opekta, dat geleermiddelen leverde. Volgens 'Het verborgen leven van Otto Frank' van Carol Anne Lee heeft Tonny Ahlers, een Amsterdamse informant van de Sicherheitsdienst, de familie verraden en Otto Frank later met de wetenschap over de leveringen gechanteerd.

Het gezin Frank werd in augustus 1944 weggevoerd. Anne Frank, schrijfster van het wereldberoemde dagboek, stierf in maart 1945 door uitputting en ziekte in Bergen-Belsen. Haar vader bracht het boek in omloop.

Het onderzoek wordt verricht door David Barnouw en Gerrold van der Stroom van het NIOD. De onderzoekers hopen nog voor het eind van het jaar met een rapportage te komen.