BEEK - De Amerikaanse president George W. Bush is zaterdagavond om 19.15 uur aangekomen in Nederland. Bush arriveerde met het presidentieel vliegtuig de Air Force One op het vliegveld Maastricht Aachen Airport.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Minister Bot van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Clifford M. Sobel hebben Bush ontvangen. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleeza Rice is aanwezig. Zij voert later op de avond besprekingen met haar Nederlandse collega.

Verwelkomd

Nadat Bush door minister Bot verwelkomd was, ontmoette de president onderaan de trap van het vliegtuig personeel van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Limousines brengen de president, zijn vrouw Laura en meegereisd personeel in een konvooi naar het hotel Chateau St. Gerlach in Houthem. De A79 (maastricht-Heerlen) is afgezet door militairen en wordt naar verwachting rond 20.30 uur weer vrijgegeven.


Air Force 1 in de landing op Maastricht Airport, Foto: Sander Wind

Op grote afstand van de landingsbaan stond een groep actievoerders om tegen de komst van Bush naar Nederland te demonstreren. Ze hielden een lawaaiprotest. De Amerikaanse president heeft daarvan echter niets gehoord. Loco-burgemeester C. Henssen van Beek had eerder deze week toestemming gegeven aan een landelijke actiegroep om dit protest te houden.

Voorwaarden

Wel was de demonstratie aan strikte voorwaarden gebonden. Zo begeleidde een politie-escorte de demonstranten per bus naar het vliegveld en mochten er hooguit honderd demonstranten mee.

Bush en zijn vrouw zijn in Nederland voor de viering van zestig jaar bevrijding en brengen zondag een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats Margraten. Bush zal in de ochtend een gesprek voeren met minister-president Balkenende. Later op de dag vliegt Bush door naar Moskou om maandag de viering op het Rode Plein bij te wonen.

Fluiten

De zestig lawaaidemonstranten werden bij aankomst op het vliegveld gefouilleerd. Ze hadden toeters, fluiten en trommels meegenomen. Ook zwaaiden ze met vlaggen en droegen ze spandoeken met teksten als "Spreading Fear" en "Peace". De korte duur van het protest ten spijt noemde een initiatiefnemer van de lawaaiactie het geslaagd. Wel heerste er teleurstelling bij de actievoerders dat ze op grote afstand van de president stonden.

Buiten de hekken van het vliegveld hadden zich ongeveer honderd mensen verzameld om de aankomst van het presidentieel vliegtuig te zien.