BELFAST - De gematigde protestantse Noord-Ierse leider David Trimble stapt op als leider van de Ulster Unionisten Partij (UUP). De politicus maakte zijn voornemen zaterdag bekend, twee dagen nadat hij zijn zetel in het Britse parlement bij de verkiezingen had verloren.

De UUP zelf raakte op een na alle zetels in het Lagerhuis kwijt. In een korte verklaring zei Trimble dat hij zich uit de Noord-Ierse politiek wil terugtrekken.

Trimble verloor in het district Upper Bann van David Simpson van de radicalere Democratische Unionisten Partij van Ian Paisley. De Britse verkiezingen van donderdag gingen in Noord-Ierland over de toekomst van het vredesproces tussen katholieken en protestanten.

Nobelprijs

Trimble kreeg in 1998 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van de Goede Vrijdag-akkoorden eerder dat jaar. Hij leidde enkele jaren als Eerste Premier de Noord-Ierse regering.

De Noord-Ierse regering onder leiding van Trimble en het regionale parlement werden in oktober 2002 op non-actief gezet, na beschuldigingen dat de katholieke terreurorganisatie IRA via de politieke vleugel Sinn Féin zou zijn geïnfiltreerd in het Britse ministerie voor Noord-Ierse Zaken. De Britse premier Blair en zijn Ierse ambtgenoot Ahern slaagden er daarna niet in om het vredesproces vlot te trekken.