GRONINGEN - Twee op de drie kinderen onder de vijf jaar die medicijnen krijgen tegen astma, blijken helemaal niet aan deze luchtwegaandoening te lijden. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het ziekenhuis onderzocht 150 jonge patiëntjes waarvan de huisarts vermoedde dat ze astma hadden. Het onderzoek wees uit dat slechts eenderde van de peuters daadwerkelijk aan de aandoening leed. De andere hoestende en piepende kinderen bleken een te nauwe luchtweg te hebben. "En dat is een probleem waar de meeste kleuters over het algemeen wel overheen groeien", aldus onderzoekster M. Brouwer zaterdag.

Pufje

Exacte gegevens zijn niet bekend, maar volgens Brouwer krijgt een aanzienlijk deel van de vermeende astma-patiëntjes middels een pufje met veel te zware medicijnen binnen. "En dat terwijl deze medicijnen vervelende bijwerkingen hebben", aldus de onderzoekster. Eén van die bijwerkingen is een schimmelinfectie in de keel; in enkele zeldzame gevallen kan een vertraging in de groei optreden.

Volgens het ziekenhuis is het moeilijk om bij zeer jonge kinderen de diagnose astma te stellen, omdat bij kleuters nog geen longfunctieonderzoek kan worden uitgevoerd. Het UMCG heeft daarom voor kinderen een nieuwe test ontwikkeld waarbij aan de hand van het gehalte stikstofmonoxide in de uitgeademde lucht de diagnose eenvoudiger kan worden gesteld. Deze methode bevindt zich echter nog in een testfase.