AMSTERDAM - De anti-Bush demonstratie in Amsterdam heeft zaterdag een grote opkomst gehaald. De stoet actievoerders trok vanaf het Museumplein naar de Dam, terwijl de demonstranten leuzen scandeerden als "Bush, Bush terrorist". De tocht door de stad is zonder incidenten verlopen en de demonstranten zijn weer terug op het Museumplein.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Jan Willem van der Hoeven

De organisatie schatte op het hoogtepunt van de tocht het aantal deelnemers op 8000, de politie houdt het vooralsnog op duizend. Op het Museumplein staat nog een optreden van Raymzter gepland. De demonstranten voeren actie tegen het "algehele beleid" van de Amerikaanse president Bush. Het gezelschap verzamelde zich aan het begin van de middag bij het Amerikaanse consulaat aan het plein.

Rap

Eerder traden op het Museumplein rapper Def P (Osdorp Posse) en publicist D.C. Lama op. Zij stelden in een rap vragen aan president Bush over de aanslagen van 11 september. Zij vroegen zich onder meer hardop af of de aanslagen wellicht door de Verenigde Staten zelf in scène waren gezet, wat door het publiek met gejuich werd ontvangen.

Het Comité Stop Bush, dat bestaat uit leden van een groot aantal maatschappelijke en politieke clubs, organiseert de demonstratie om de president, die dit weekeinde in Nederland is, "duidelijk te maken dat grote delen van de Nederlandse bevolking de wereldorde van Bush afwijst".


Foto: Jan Willem van der Hoeven

De demonstranten uitten hun ongenoegen over onder meer de oorlog in Irak en de dreiging van meer oorlogen met andere landen, zoals Iran. Ook houden zij Bush verantwoordelijk voor de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak, de mensenrechtenschendingen in Guantanamo Bay, en in zijn eigen land het afbreken van burgerrechten, het abortusrecht en de vrijheden van homoseksuelen.

Verder wordt het de VS verweten niet mee te werken aan het Internationaal Strafhof en het Kyoto-klimaatverdrag.

Maastricht

De anti-Bush manifestatie in Maastricht is rustig verlopen. De organisatie schat het aantal deelnemers op maximaal vijfhonderd, de politie houdt het op 150 man. De politie heeft een arrestatie verricht wegens baldadigheid, maar het is onduidelijk of de aangehouden persoon een van de actievoerders is.

De actievoerders hadden zich zaterdagmiddag op Plein 1992 verzameld in Maastricht om te demonstreren tegen het "algehele beleid" van de Amerikaanse president naar Nederland. Bush komt naar Nederland in het kader van zijn vijfdaagse reis naar Europa om de 'democratie van vroeger en nu' te herdenken.

Lawaaiprotest

De demonstranten maakten zich omstreeks 17.00 uur op om te vertrekken naar vliegveld Beek om de Amerikaanse president een "onhartelijk welkom" te heten. Als Bush zal landen wordt hij verwelkomt door een lawaaiprotest. De andere actievoerders gaan in een demonstratieve optocht naar het gebouw van de Coöperatie Cehave Landbouwbelang in Veghel.