AMSTERDAM - Patiënten van verpleeghuizen in Nederland vallen gemiddeld bijna twee keer per jaar. Als gevolg van deze valpartijen lopen jaarlijks gemiddeld vier ouderen per verpleeghuis een heupfractuur op, aldus onderzoekers van het Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap.

Niet uitgesloten is dat het aantal valpartijen nog hoger ligt. De onderzoekers zijn uitgegaan van de cijfers die de verpleeghuizen via een enquête zelf hebben doorgegeven. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, waarin zaterdag hun conclusies gepubliceerd werden, waarschuwen zij dan ook voor "onderrapportage".

Aanzienlijk probleem

Volgens de onderzoekers is het vallen in verpleeghuizen "een aanzienlijk probleem". Bij een gemiddeld huis met 180 bedden vallen meer dan 300 patiënten per jaar. Dat is al wel minder dan vijf jaar geleden toen een gemiddeld verpleeghuis jaarlijks 336 valpartijen telde.

Extra maatregelen zijn in de ogen van de onderzoekers nodig. Vooral voor de groep ouderen die met psychische ziekten als dementie kampen. Zij blijken vaker te vallen dan ouderen met lichamelijke kwalen. Directies van verpleeghuizen moeten een beleid opzetten om het vallen te voorkomen. Minder dan 5 procent van de instellingen die meededen aan het onderzoek, hebben een zogenoemd valpreventieprotocol.

Vaker

De Nederlandse verpleeghuispatiënten blijken iets vaker te vallen dan hun buitenlandse collega's. Zij vallen gemiddeld ongeveer anderhalf keer, halen de onderzoekers zestien internationale studies aan ter vergelijking.