ROTTERDAM - Rotterdam is de onveiligste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad zaterdag. De Maasstad wordt gevolgd door Arnhem en Eindhoven. Losser in Overijssel is de veiligste gemeente van het land.

De criminaliteitscijfers over 2004 die het AD gebruikt, zijn afkomstig van de 25 regiopolitiekorpsen. De ranglijst is samengesteld aan de hand van de twaalf meest voorkomende delicten. Rotterdam komt als onveiligste uit de bus omdat daar vorig jaar relatief veel autodiefstallen, straatroven en mishandelingen plaatsvonden.

Veiliger

Burgemeester Opstelten van Rotterdam wijst in een reactie op het dalen van het aantal aangiften en meldingen van misdrijven in zijn stad. "Bewoners geven aan zich veiliger te voelen en tevredener te zijn over de politie", aldus de burgervader.

Over de hele linie lag het aantal aangiftes van autokraken, woninginbraken, straatroven en zakkenrollen in 2004 lager dan in 2003. Mishandeling, bedreiging en verkrachting kwamen vaker voor. Ook sloopten vandalen meer gebouwen en voertuigen.

Brommers

Volgens het Nederlands Politie Instituut (NPI) zijn vorig jaar 220.000 verdachten aangehouden, 2,5 procent meer dan in 2003. Er werden ruim 400.000 zaken opgelost, een toename van 5 procent. Afgaande op de Misdaadmeter werden in Arnhem per 10.000 inwoners de meeste auto's en brommers gestolen. In Eindhoven kwamen in 2004 veel aangiftes binnen van mishandelingen, autodiefstallen en auto-inbraken.

De Misdaadmeter herleidt het absolute aantal geregistreerde strafbare feiten tot een score per 10.000 inwoners. Vorig jaar noemden twee onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek de Misdaadmeter ongeschikt voor het vergelijken van gemeenten op het gebied van criminaliteitscijfers.

Rekentechniek

"Toepassing van een eenvoudige en voor de hand liggende statistische rekentechniek leert echter dat minimaal driekwart van de uitkomsten de statistische rekentoets niet kan doorstaan", stelden de onderzoekers.