LONDEN - De Britse premier Tony Blair heeft vrijdag, een dag na de verkiezingsoverwinning van zijn partij Labour, zijn kabinet herschikt. Blair is de eerste Labour-leider die voor de derde keer op rij een regering vormt.

Vice-premier is nog steeds John Prescott. Labour-leider Gordon Brown, de gedoodverfde opvolger van de premier, blijft minister van Financiën. Ook minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw behoudt zijn post, evenals de ministers Charles Clarke van Binnenlandse Zaken en Ruth Kelly van Onderwijs, die pas een paar maanden geleden zijn benoemd. Transportminister Alistair Darling heeft evenmin zijn post verwisseld.

Reid

Op Defensie komt John Reid, als vervanger van Geoff Hoon, die voorzitter wordt van het Lagerhuis. Patricia Hewitt neemt de plaats van John Reid in als minister van Volksgezondheid. Zij was minister van Handel en Industrie.

Opvallend is de terugkeer van David Blunkett in het kabinet. In december moest hij aftreden als minister van Binnenlandse Zaken. Hij krijgt nu Werk en Pensioenen onder zijn hoede. Alan Johnson, die dat ministerie voor de verkiezingen runde, krijgt een heel nieuw departement, dat van Productiviteit, Energie en Industrie.

Kernkabinet

Tot de nieuwe gezichten behoort Douglas Alexander als minister voor Europa. Die positie is invloedrijker geworden doordat de minister in de nieuwe regering voor het eerst deel uitmaakt van het kernkabinet. Die stap houdt verband met het verwachte referendum over de Europese grondwet.