BARNEVELD - De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) stelt dat varkenshouders geen blaam treft in de besmetting van varkens met het groeihormoon GMP.
NVV

De 29 varkensbedrijven die het Ministerie van Landbouw heeft geblokkeerd, zouden het slachtoffer zijn van een mogelijke fout bij een leverancier van het voerbedrijf dat aan de varkenshouders levert.

Vice-voorzitter W. van Gemert zegt donderdag dat de 29 betrokken varkenshouders machteloos staan. "Zij hebben het voer gekregen van een onderneming die nota bene MPA-gecertificeerd is", aldus Van Gemert.

Het hormoon zorgt ervoor dat varkens sneller groeien, maar maakt ze ook onvruchtbaar. "Onder de 29 getroffen bedrijven zijn er twee die juist varkens fokken: die hebben nu voor tienduizenden euro's schade", aldus Van Gemert.

Tweederangsburgers

De NVV, die met 3500 leden circa 55 procent van de Nederlandse varkenshouders vertegenwoordigt, vindt dat minister Brinkhorst (Landbouw) onterecht de indruk wekt dat boeren hun varkens met de verboden stof behandelen. "Het is maar goed dat de minister volgende week vertrekt. Ik hoop hem nooit meer tegen te komen. Hij heeft varkenshouders steeds als een tweederangsburgers behandeld."

/NIEUWSHormonenschandaal varkenshouderij breidt zich uit