WASHINGTON/AMSTERDAM - De Amerikaanse journalist en homoactivist Chris Crain is op Koninginnedag in Amsterdam ernstig mishandeld. Zeven jongens sloegen hem en zijn vriend in elkaar toen ze hand in hand over straat liepen. Dat meldt Crain in een wrang commentaar op de website van zijn blad, de Washington Blade.

Crain liep 's ochtends door de stad toen hij werd bespuugd door twee jongens. Toen hij naar het waarom vroeg, kreeg hij te horen dat ze 'fucking fags' waren. Enkele ogenblikken later kwamen er nog vijf andere jongens die de Amerikaan begonnen af te tuigen. Hij werd geschopt en geslagen. Zijn vriend wist te ontkomen. Niemand van de tientallen omstanders greep in. Crain liep verwondingen op aan zijn gezicht.

Vuist

De journalist verbaast zich erover dat dit hem juist in de "homovriendelijkste stad ter wereld moest overkomen". "In het zuiden van Amerika, waar ik opgroeide, reken je op een vuist in je gezicht", stelt hij. Hij verwijst in zijn commentaar naar de rede die Beatrix op 30 april hield. "Ze zei dat ze ook verward is door de opkomende intolerantie in haar eigen land. Ik heb helaas uit de eerste hand kunnen ervaren wat ze bedoelde."

De Amerikaan deed de volgende dag aangifte van de mishandeling. Hij prijst wel de Amsterdamse politie, die de misdaad heel serieus nam. "Ik zal nooit die blikken van de jongens die me schopten vergeten", eindigt hij zijn stuk. "Het was meer walging dan haat, maar het was vreselijk om te zien. Ik hoop dat de homo's in Nederland beseffen dat het hebben van homovriendelijke wetten nog geen homovriendelijk land oplevert."

Homoblad

De Washington Blade is een invloedrijk Amerikaans homoblad. Crain is hoofdredacteur van het blad. Jaarlijks bezoeken tienduizenden homo's Amsterdam dat jarenlang gold als de homohoofdstad van de wereld. Het goede imago van Amsterdam levert jaarlijks voor miljoenen euro's aan inkomsten op.