CONROE - Een jury in de Amerikaanse staat Texas heeft Johnny Paul Penry woensdag opnieuw tot de doodstraf veroordeeld wegens een verkrachting en moord in 1979. De jury verwierp de stelling van de verdediging dat Penry mentaal zwakbegaafd is.

De nu 46-jarige Penry werd twee keer eerder veroordeeld tot de doodstraf, maar het Amerikaanse Hooggerechthof zette daar een streep doorheen. De zaak wordt beschouwd als middelpunt van de discussie in de VS of geestelijk gehandicapten de doodstraf kunnen krijgen.

De advocaten van Penry probeerden aan te tonen dat hun cliënt geestelijk gehandicapt is. Zo zou hij een IQ van 70 of minder hebben en de geestelijke vermogens van een 7-jarig kind. Bovendien hebben 27 experts hem als verstandelijk gehandicapt beoordeeld. Volgens justitie veinst Perry echter zijn geestesgesteldheid, om zo aan de doodstraf te ontkomen. De rechter weigerde ook een verzoek van de verdediging om Penry als gehandicapte te betitelen. De rechter vond dat het bewijs en het gedrag van Penry tijdens de zitting het tegendeel bewezen. Volgens getuigen lachte en grapte Penry geregeld met zijn advocaten op momenten dat de jury niet in de zaal zat.

Penry is veroordeeld wegens het verkrachten van de 22-jarige Pamela Carpenter. Daarna zou hij haar gedood hebben met een schaar. Familieleden van het slachtoffer reageerden opgetogen op de laatste uitspraak.