ROTTERDAM - In Rotterdam hebben ongeveer 250 mensen de drie jaar geleden vermoorde politicus Pim Fortuyn herdacht bij zijn standbeeld in de binnenstad. Zij hebben bloemen gelegd en een minuut stilte in acht genomen op het tijdstip dat Fortuyn in 2002 in het Hilversumse Mediapark werd neergeschoten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Eerder maakten ongeveer 150 mensen een stille tocht van Fortuyns voormalige woning 'Palazzo di Pietro' naar zijn standbeeld. Ook bij dit huis werden bloemen gelegd. In de tocht liepen veel mensen met Nederlandse vlaggetjes, veel jongeren en ook enkele allochtonen mee.

Standbeeld

Bij de bijeenkomst bij het standbeeld had een aantal aanhangers zich getooid met attributen die de aanbeden leider van de LPF tot zijn handelsmerk maakte: sigaren en uitbundige stropdassen. Er waren Tweede-Kamerleden van de LPF aanwezig en ook politici van deze partij uit Rotterdam.

Vrijdagochtend waren ongeveer vijftig mensen aanwezig bij de herdenking op het Media Park in Hilversum. De politicus werd daar drie jaar geleden neergeschoten door Volkert van der G., nadat hij te gast was geweest in het radioprogramma van Ruud de Wild.

Begraafplaats

Na een toespraak van politicus Hilbrand Nawijn, vioolspel en voorgedragen gedichten vertrok het gezelschap naar de begraafplaats Driehuis, waar Fortuyn korte tijd begraven heeft gelegen, voordat zijn lichaam in het Italiaanse Provesano ter aarde werd besteld.

"Het is nog steeds heel erg emotioneel om hier te komen", vond een bezoekster in Hilversum. "Het is te eng voor woorden om te beseffen dat iemand op deze parkeerplaats is afgeslacht omdat hij zei dat hij van zijn land hield. Daarom is het goed om te herdenken. Vrijheid bereik je met z'n allen."

Vorig jaar was er op 6 mei ook een herdenking voor Fortuyn. Die werd toen bezocht door ongeveer 350 mensen.