WASHINGTON - Meer dan 40 procent van de Verenigde Staten kampt momenteel met de gevolgen van droogte. Dat meldde The Washington Post woensdag. Normaal gesproken heeft ongeveer 15 procent van het land jaarlijks last van het uitblijven van regenval.

De vorige omvangrijke droogte was in 1998. Toen was 36 procent van de VS getroffen. Het ingrijpendste "
Dust Bowl

In veel Amerikaanse staten is er schade aan de landbouw. Oogsten zijn mislukt of vallen tegen. Elders zijn rivieren drooggevallen of kunnen bosbranden door de droogte tot enorme vuurhaarden aanzwellen. De problemen zijn het grootst in het westen en midden van de VS, maar ook in het oostelijke New England en in andere oostelijke regio's is het gortdroog.

Voor een deel van het land geldt dat de droogte al enkele jaren aanhoudt. In veel staten zijn bovendien records geboekt zoals de droogste lente in 107 jaar (Colorado), de op een na droogste lente ooit (Arizona) en het warmste jaar ooit (New Jersey en New York). Volgens klimatologen is droogte een natuurlijk verschijnsel in de VS. In sommige jaren is de droogte gewoon erger dan anders. Dat heeft de maken met natuurlijke wijzigingen in oceaanstromen die de mate van regenval kunnen bepalen. Klimaatveranderingen als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen kunnen ook een rol spelen in de mate waarin droogte kan voorkomen en aanhouden.