SYDNEY - De Amerikaan Steve Fossett is donderdag na een historische vlucht met zijn ballon 'Spirit of Freedom' geland op Australische bodem. Dat heeft een lid van het grondteam van de avonturier gezegd. Fossett slaagde erin om als eerste een non-stop solo ballonvlucht om de wereld te maken.

Bekijk video

De 58-jarige miljonair uit Chicago landde nabij het plaatsje Birdsville in het westen van de deelstaat Queensland, 's ochtends om half acht plaatselijke tijd, aldus een correspondent van de Australia Broadcasting Corporation. Eerder was de landing uitgesteld vanwege het slechte weer.

Fossett noemde na afloop de ballontocht de meest gevaarlijke onderneming waaraan hij ooit heeft deelgenomen. "Ik heb mijn ambitie in ballonvaren vervuld", aldus de Amerikaan. Hij zei verder "enorm opgelucht te zijn" om de vijftien dagen durende tocht achter de rug te hebben.

Bij de landing werd Fossett naar eigen zeggen flink heen en weer geschud. Met windsnelheden van rond de 40 kilometer per uur was de situatie tijdens het neerkomen zeer gevaarlijk. Maar de landing van de capsule verliep uiteindelijk zeer gladjes, aldus Fossett.

Brand

Enkele uren voor de landing werd de avonturier nog geconfronteerd met een brand aan boord. Een slang die vastzat aan een gastank raakte los en er ontstond brand. "Ik was gelukkig wakker en kon meteen de tank dichtdraaien", aldus Fossett. De schade bleef daardoor beperkt.

De recordhongerige Amerikaan legde bij zijn zesde poging om in een ballon rond de wereld te varen ongeveer 34.000 kilometer af. Hij vertrok op 19 juni in het westen van Australië en brak het record op de dertiende dag van zijn vlucht toen hij over de 117 graden oosterlengte voer, net buiten de zuidkust van Australië.

/NIEUWSFossett kan niet landen (video)