BEST - In een bedrijfspand aan de Kanaaldijk in Best heeft vrijdag urenlang een grote brand gewoed. De brand ontstond in de nachtelijke uren en pas tegen twaalf uur 's middags kon de brandweer het sein brand meester geven. De brandweer verwachtte vrijdag nog de hele dag bezig te zijn met nablussen.

Zes brandweerkorpsen bestreden het vuur, onder andere uit Best, Eindhoven en Helmond. Bij de brand vielen voor zover bekend geen slachtoffers. In het pand zijn diverse bedrijven gevestigd, waaronder een metaalgroothandel, een bedrijf dat heftrucks verhuurt en een opslagplaats van LG Philips Displays.

Het gebouw moet volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. Over de oorzaak van de brand en de schade is nog niets bekend. De brandweer heeft in de omgeving onder meer asbest gemeten. De stof is vrijgekomen, maar niet in de aangrenzende woonwijk terechtgekomen. Uit metingen van de brandweer is verder gebleken dat er geen chemische stoffen in de lucht zijn gekomen.

De brandweer gaf omwonenden het advies de ramen uit voorzorg gesloten te houden. Bewoners van de wijk die niet thuis wilden blijven, werden opgevangen in een sporthal in de buurt. De brand was van grote afstand te zien. Ook bewoners van het Eindhovense stadsdeel Acht en de wijk Achtse Barrier werd geadviseerd de ramen gesloten te houden.

Vrijdagmiddag om half vier werd de buurt weer vrijgegeven. Volgens de gemeente lagen er nog wel roetdeeltjes in de wijk. Een woordvoerder zei dat bewoners deze zonder gevolgen voor de gezondheid kunnen opruimen.