BENTELO - De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) heeft vrijdag drie bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt in een weiland bij het Twentse Bentelo. De explosieven worden later op de dag op een terrein in Goor tot ontploffing gebracht.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De EOD kon de eerste twee bommen zonder problemen demonteren. De derde bom bleek geen slagpin te hebben, waardoor deze toch al niet kon ontploffen. Naar de slagpin, die niet gevaarlijk is, wordt nog gezocht.

Voorzorg

Even na het middaguur konden zeventig buurtbewoners, die uit voorzorg waren geëvacueerd, weer terug naar hun woning. Kort daarna trok de gemeente de noodverordening in. Volgens de EOD was er geen sprake van een gevaarlijke klus. De dienst wist van tevoren van welk ontstekingsmechanisme sprake was.

De EOD stelde ook vast dat er geen vierde bom in het weiland lag. Wel is zeker dat het vliegtuig dat de bommen in de Tweede Wereldoorlog verloor, vier explosieven aan boord had. Waar de vierde bom gebleven is, is een raadsel.

Geborgen

De bergingsdienst van de luchtmacht heeft de menselijke resten van de bemanningsleden geborgen. Nog niet alle overblijfselen zijn geïdentificeerd, maar wel is zeker dat alle geregistreerde bemanningsleden in het weiland zijn omgekomen.

De bergingsoperatie in Bentelo is bijzonder, omdat in Nederland nog nooit zulke zware vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk zijn gemaakt.