LONDEN - De Labour-partij van de Britse premier Blair heeft de parlementsverkiezingen van donderdag gewonnen. Dat bleek vrijdagmorgen nadat duidelijk was geworden dat de partij meer dan 324 zetels had binnengesleept en daarmee een absolute meerderheid in het Lagerhuis. Blair wordt voor de derde achtereenvolgende keer premier van Groot-Brittannië.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Toch ziet Labour de meerderheid flink slinken. Veel kiezers lijken Blair te straffen voor zijn steun aan de oorlog in Irak. De BBC verwacht dat Labour uitkomt op 358 van de 646 zetels. De Conservatieven zouden uitkomen op 209 zetels en de Liberaal Democraten op 53.

Blair is de eerste leider van Labour die erin slaagt drie verkiezingen achter elkaar te winnen.

Positie

Ondanks de historische overwinning lijkt de positie van de regeringsleider allerminst te zijn versterkt. De grote vraag vrijdag in Groot-Brittannië was dan ook niet wat Blair op politiek vlak gaat doen, maar eerder wanneer hij besluit weg te gaan.

Berustte zijn macht in de partij voor een belangrijk deel op de perceptie dat hij in 1997 Labour een enorme overwinning bezorgde, nu kan hij zich daar niet langer op voorstaan, aldus de Britse krant The Daily Telegraph op vrijdag.

Toekomst

De premier moet volgens de BBC ook weten dat er bij de verkiezingen "niet dankzij maar ondanks hem" een overwinning is geboekt. Het feest op Downingstreet zal dan ook van korte duur zijn en alle ogen zullen nu gericht worden op de toekomst van de premier.

De machtsbasis van Blair lijkt door de stembusgang van donderdag te zijn verzwakt. Door de teruglopende meerderheid van Labour in het Lagerhuis dreigt Blair vleugellam te raken voor zijn nieuwe ambtstermijn. Bondgenoten van de premier hebben volgens The Telegraph de afgelopen weken al toegegeven dat indien de meerderheid van Labour in het Lagerhuis onder de zestig zetels zakt, de positie van Blair in acuut gevaar komt en dat hij vermoedelijk op zal moeten stappen.

Grijs gebied

Bij een meerderheid van tussen de zestig en zeventig afgevaardigden komt de premier in een grijs gebied terecht. Hij zal dan hoogstwaarschijnlijk zijn ambtstermijn niet afmaken ondanks de belofte voorafgaand aan de verkiezingen weer een hele periode te zullen dienen.

Ook Britse politieke wetenschappers zien de politieke toekomst van Blair als ongewis. "Het is absoluut een dubbeltje op zijn kant. Als de meerderheid daalt tot onder de zestig, haalt Blair als premier de kerst niet. Als zij boven de zeventig staat, is het mogelijk en als het er tussenin is weet ik het niet", aldus een politicoloog Wickham-Jones van de universiteit van Bristol tegen het Britse persbureau Reuters.

Kevin Theakston van de universiteit van Leeds deelt die mening. "Dit zal worden geïnterpreteerd als een groot verlies aan momentum achter Blair. Dit zal een groot vraagteken achter zijn naam zetten. Het zal de kans vergroten dat hij over een jaar of achttien maanden op zal stappen", aldus de wetenschapper. Theakston voorspelt dat de macht van Blair zal wegdruppelen naar Gordon Brown, zijn gedoodverfde opvolger.

Bij het Britse wedkantoor William Hill stond het vertrek van Blair in 2007 en zijn opvolging door Gordon Brown vrijdag al genoteerd op een koers van twee tegen een.

Spijkerharde kritiek

Verscheidene ingewijden menen ook dat de campagne zijn sporen heeft nagelaten bij Blair. Door de spijkerharde kritiek lijkt hij op mentaal vlak aangeslagen. "Tony is geschokt door de vijandigheid op het persoonlijke vlak." Een minister liet zich afgelopen week nog ontvallen dat Blair waarschijnlijk over ongeveer achttien maanden weg is. "Ongeacht de uitkomst van de verkiezingen is hij ernstig beschadigd door de campagne", citeert The Telegraph hem.

"Voor iemand die ervan houdt populair te zijn, is dit moeilijk", zei een vriend van de familie in de vrijdagsuitgave van The Guardian. Medewerkers van de Britse regeringsleider zeggen tegen dezelfde krant dat vooral de kritiek van gewone Britten de afgelopen maanden zijn doel heeft getroffen.