LONDEN - De Britse vice-premier John Prescott heeft donderdagavond gezegd dat er "geen twijfel" is dat Labour de verkiezingen heeft gewonnen en voor de derde keer op rij gaat regeren.

Prescott zei dat voordat de eerste uitslagen binnen waren, in een reactie op de stembuspeiling voor de televisiezenders BBC en ITV.

De stembuspeiling geeft Labour een Lagerhuis-meerderheid die is teruggedrongen van 160 naar 66. Prescott wilde niet zeggen of die peiling teleurstellend was. "Ik wil graag een Labour-regering en het wordt een Labour-regering, daarover is geen twijfel."

Absolute meerderheid

De Britse premier Tony Blair lijkt donderdag de eerste Labour-premier te worden die voor de derde keer op rij de verkiezingen wint. De opiniepeilingen voorafgaand aan de verkiezingen waren zeker van Blairs zege, maar de vraag is of Blair een absolute meerderheid in het Lagerhuis overhoudt. De stembureaus in Groot-Brittannië sloten donderdag om 23.00 uur en de eerste uitslagen van de uitsluitend handmatige telling worden pas na middernacht verwacht. Rond 02.00 uur Nederlandse tijd ontstaat een beeld van de landelijke uitslag.

Sluiting

De Britse regeringspartij Labour ziet zijn Lagerhuis-meerderheid afkalven van 160 naar 66 zetels. Dat blijkt uit een stembuspeiling die is uitgevoerd in opdracht van de BBC. De stembureaus sloten donderdag om 23.00 uur.

Labour haalde volgens de peiling 37 procent van de stemmen, ruim 3 procent minder dan in 2001. De Conservatieven wonnen iets en halen volgens de BBC 33 procent van de stemmen, ruim 1 procent meer dan vier jaar geleden. De Liberaal Democraten groeiden met bijna 4 procent naar 22 procent van de stemmen.

Consequenties

Om de verkiezingen te winnen moet Labour 324 van de huidige 410 Lagerhuiszetels behouden. De Conservatieven hadden 164 zetels en hebben volgens de peilingen een forse achterstand op de regeringspartij. Partijleider Michael Howard heeft al gezegd persoonlijke consequenties te trekken als zijn partij verliest.

Stemmen

Blair bracht donderdagochtend zijn stem uit in zijn kiesdistrict Sedgefield. Hij deed dat samen met zijn vrouw Chérie en hun twee oudste kinderen, die 21 en 19 zijn en die dus stemgerechtigd zijn. Blair, die vrijdag 52 wordt, vertegenwoordigt Sedgefield sinds 1983 in het parlement.

Enkele uren later stemde ook Michael Howard. De voorman van de Conservatieven stemde met zijn vrouw Sandra en dochter Larissa in het Zuid-Engelse district Folkestone and Hythe. De liberaal-democraat Charles Kennedy bracht zijn stem uit in het district Ross en Skye in de Schotse Hooglanden, dat hij sinds 1983 vertegenwoordigt.

Groot-Brittannië telt 44 miljoen stemgerechtigden. Bij de vorige verkiezingen in 2001 nam slechts 59,4 procent van de kiezers de moeite om te gaan stemmen, een historisch dieptepunt in de opkomst.