BERLIJN - Een Volkswagen Golf die van paus Benedictus XVI is geweest, heeft donderdag op eBay maar liefst 188.938,88 euro opgebracht. Een online casino uit de Verenigde Staten heeft de grijze Golf uit 1999 gekocht, aldus een woordvoerder van de internetveiling.

De auto was van de 21-jarige Benjamin Halbe die de wagen in januari voor 9500 euro had gekocht. Halbe ontdekte pas na de koop dat hij de oude auto van de toenmalige kardinaal Ratzinger had gekocht.

Dat deed hem toen niet zo veel, maar na Ratzingers verkiezing tot paus realiseerde de jonge Duitser zich dat de auto met 75.000 kilometer op de teller wel eens goud waard zou kunnen zijn. Ruim 7,4 miljoen mensen klikten op de internetveiling door naar de pauselijke Golf, meldde eBay.

Rijbewijs

Paus Benedictus XVI heeft nooit zelf in de auto gereden. Volgens bronnen binnen de katholieke kerk bezit de paus geen rijbewijs. De privé-secretaris van de toenmalige kardinaal zou de auto hebben gekocht en naar de residentie van Ratzinger in Rome hebben gebracht. Daar zou de auto op naam van de paus zijn geregistreerd.