NEW YORK - Een Nederlandse medewerker van de Verenigde Naties wordt donderdag in New York verhoord door de FBI en de politie. De man, die werkzaam zou zijn bij de VN-wapeninspectie Unmovic, hield zich volgens Amerikaanse media verdacht op bij de plek waar donderdagochtend twee explosies hadden plaatsgevonden.

Bronnen bij de politie wilden niet zeggen of de man een verdachte is. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde donderdagavond dat een Nederlander wordt verhoord. Een woordvoerder liet zich niet uit over zijn identiteit.

De VN bevestigden dat een staflid wordt gehoord. Een woordvoerder wilde niets anders kwijt dan dat de man bij het eerste onderzoek "aandacht verdient".

Letsel

De explosies vonden plaats voor 21 verdiepingen tellend gebouw aarin ook het Britse consulaat in New York is gevestigd. Ze richtten alleen lichte schade aan en niemand liep letsel op.

De explosieven waren volgens de politie geplaatst in een betonnen bloembak, die ook dient als versperring van het pand, dat op loopafstand van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties ligt.

Kruit

De explosieven moeten volgens de politie zo groot zijn geweest als handgranaten en ze zouden in elkaar geknutseld zijn met kruit. De explosies klonken een halfuur voor het moment dat in Groot-Brittannië de stembureaus open gingen voor de parlementsverkiezing. Of er verband is tussen de explosie en de verkiezingsdag, is niet duidelijk.

Sommige Amerikaanse media leggen dat verband wel, ook al is er volgens burgemeester Bloomberg niemand geweest die claimt de explosies veroorzaakt te hebben.

Voorzorg

Het Britse consulaat is gevestigd op de negende en tiende verdieping van het gebouw in het centrum van Manhatten. Op het moment van de ontploffing was er slechts één persoon in het gebouw aanwezig. Uit voorzorg hebben onderzoekers ook andere diplomatieke vestigingen in New York op explosieven onderzocht.

De New Yorkse politie onderzoekt of er een ander doelwit was. Volgens politiechef Kelly houdt een directielid van Caterpillar Inc. kantoor in het gebouw. Dat bedrijf levert bulldozers aan Israël waarmee Palestijnse huizen worden verwoest.