ISTANBUL - Turkije bepaalt zelf het tempo van de hervormingen en daarmee van de toetredingsonderhandelingen met de EU. Dat heeft Europees Commissaris Rehn (Uitbreiding) donderdag gezegd bij een lezing in Istanbul.

Rehn reageerde daarmee op kritische Turken die vinden dat Turkije te veel toegeeft aan Europese wensen. "Jullie hebben het tempo in eigen hand. De hervormingen zijn jullie eigen soevereine keus, niet van handjeklap waarbij Turkije concessies heeft gedaan."

De EU heeft Turkije in december beloofd om in oktober met toetredingsgesprekken te beginnen. Een datum voor toetreding is niet bepaald. Volgens sommigen kan dat nog tien à vijftien jaar duren.

Rehn stelde dat Turkije momenteel als belangrijke uitdaging heeft "om te verzekeren dat de veranderde wetten goed zijn ingevoerd in het dagelijks leven, in heel het land, op alle niveaus".

Martelen

Volgens waarnemers, onder wie europarlementslid Eurlings (CDA), is Turkije recent vertraagd met hervormingen. De veranderingen zijn onder meer dat de politie ophoudt met martelen en dat vrouwen meer rechten krijgen.

Beeldvorming

Eurocommissaris Rehn stelde in Istanbul verder dat Turkije moet doorgaan met economische hervormingen. Het land trekt nog weinig buitenlandse investeerders, vindt hij. "Beeldvorming is daarbij van belang. Een buitenlandse investeerder wil onafhankelijke rechters, heldere procedures en geen corruptie."

Hij zei ook dat Turkije haar banden met buurlanden verder kan verbeteren. Met Griekenland is al jaren geen ruzie, maar een indirecte erkenning van Cyprus zit nog in de pijplijn.