SYDNEY/SUVA - Een olietanker met een achtkoppige Nederlandse bemanning is woensdag tijdens stormachtig weer aan de grond gelopen voor de toeristische eilanden van de republiek Fiji in de Stille Oceaan.

Het Australische persagentschap ABC heeft gemeld dat donderdag pogingen worden ondernomen om het schip, de Great Theresa, los te trekken van het rif waar het op vastligt. De autoriteiten van de Fiji-Eilanden vrezen een milieuramp met mogelijk ook enorme schade aan de toeristenindustrie als het vaartuig zijn lading olie verliest. Er is nog geen lek ontdekt.

Rampzalig

Het stormachtige weer veroorzaakt golven tot zes meter hoog. Schepen om de tanker los te trekken, hebben moeite bij de tanker te komen. Het schip ligt zo'n vijftig kilometer ten westen van het hoofdeiland Viti Levu. Een sleepboot is inmiddels ter plaatse. De marinecommandant Viliame Naupoto heeft gezegd dat de Fiji-Eilanden niet beschikken over materieel om een grote olievlek te bestrijden. Als zo'n vlek ontstaat en de golven de olie naar de kust drijven, dan zal dat rampzalig zijn voor de toeristen lokkende kustgebieden van de Fiji-Eilanden.