RIJSWIJK - De politiebonden zijn ontsteld over "het gemak" waarmee minister Remkes van Binnenlandse Zaken een "miljoenen verslindende" inzet van ruim 1600 agenten toestaat voor het bezoek van de Amerikaanse president Bush.

"Het miljoenenbedrag staat in geen enkele verhouding tot wat hij over heeft voor de veiligheid en gezondheid van zijn eigen politiemensen", concluderen de bonden boos.

CAO-overleg

De politievakorganisaties ACP, NPB en VMHP waren al kwaad op Remkes omdat hij het CAO-overleg voor de politie niet wil heropenen. Volgens deze bonden wil de minister steeds meer op de politie gaan bezuinigen, wat een achteruitgang voor hun veiligheid en een verslechtering van hun ziektenkostenregeling betekent.

"Als wel geld kan worden uitgegeven voor Bush, waarom dan niet voor de veiligheid van de eigen dienders", vraagt voorzitter G. van de Kamp van de ACP zich af. "Dat terwijl er wel 1600 collega's in Limburg worden ingezet voor de veiligheid en gezondheid van meneer Bush."

Acties

De bonden laten weten dat er tijdens de "drukbezochte" ledenbijeenkomsten van de afgelopen weken is aangedrongen op acties tijdens het bezoek van de Amerikaanse president."Omdat de politiemensen boos zijn over het ontstane arbeidsconflict, hebben zij ons laten weten dat dit bezoek wat hen betreft niet zonder protesten voorbij mag gaan", meldden de bonden. ACP, NPB en VMHP hebben hun leden het toch afgeraden om wilde acties te voeren. Ook organiseren de bonden zelf geen protesten tijdens het bezoek van Bush.

"De tijd van softe acties is wat ons betreft voorbij", zegt Van de Kamp namens de bonden. "Maar het komend weekend al zwaardere actievormen inzetten is vanwege de persoonlijke risico's van onze leden niet verstandig."

Van de Kamp sluit niet uit dat er toch iets gebeurt. "We hebben de onrust en boosheid van onze leden maar voor een deel kunnen wegnemen.''

Prikkeldraad

Militairen hebben rond Chateau St. Gerlach in het Limburgse Houthem, waar de Amerikaanse president Bush komend weekeinde overnacht, 3 kilometer prikkeldraad gelegd. De rol heeft een hoogte van een meter en moet de veiligheid van de president mede waarborgen.

Rijkswaterstaat heeft langs afritten op de A2 en de A79 alvast borden en afzettingen klaargezet voor het weekeinde. Die wegen worden dan gedurende enkele uren voor alle verkeer afgesloten.

De oorlogsbegraafplaats in Margraten is voor auto's intussen niet meer toegankelijk. Donderdag moesten de talloze bezoekers hun auto's in de bermen aan weerszijden van de provinciale weg naar de American War Cemetery parkeren.

De begraafplaats zelf trekt op bevrijdingsdag vele honderden bezoekers. De provinciale weg kan de verkeersdruk nauwelijks aan. Langs de provinciale weg naar de begraafplaats zijn talloze Amerikaanse, Nederlandse en Limburgse vlaggetjes neergezet, net als in Margraten zelf, onder meer op de terrasjes. Ook staan op veel plaatsen bakken vol bloemen.