DEN BOSCH - Prins Willem-Alexander vindt dat 5 mei over zestig jaar nog steeds moet worden gevierd als bevrijdingsdag. Dat zei hij donderdag in Den Bosch tijdens het begin van de viering van de bevrijdingsdag. "Het zal nog altijd gaan om vrede en vrijheid. Maar de invulling van het feest zal anders zijn", aldus de prins.

"Allen die de bevrijding hebben meegemaakt, zullen dan zijn overleden. Zelfs hun kinderen zullen er vaak niet meer zijn. Het zal een viering worden zonder de emoties van degenen die het zelf hebben ervaren." Maar wel, aldus Willem-Alexander, "met de overtuiging dat vrijheid het kostbaarste is wat we bezitten".

Betekenis verbreden

"Willen we de vijfde mei ook voor volgende generaties levend houden, dan zullen we de betekenis van die datum moeten verbreden" stelde de prins. Maar ook over tientallen jaren moet de oorlog zelf nog herdacht worden. "Laten we zorgen dat de Tweede Wereldoorlog niet vergeten wordt in het museum van het verleden, als het 5-jarig broertje van de 80-jarige oorlog."

Willem Alexander verwees in zijn toespraak ook naar zijn overleden vader en opa, de prinsen Claus en Bernhard. Dat gebeurde in passages over de grote en kleine helden in de oorlogsgeschiedenis van Nederland.

Protest

"De eerste studenten die met bonkend hart opstonden om een protest te laten horen tegen het ontslaan van hun joodse professoren, drukkers die de moed hadden om de eerste illegale bladen op de persen te leggen, huisvrouwen die joden en illegalen als vanzelfsprekend bij hun gezin aan tafel lieten aanschuiven. Daarvoor leerde mijn vader mij een schitterend Duits woord: Zivilcourage," aldus Willem-Alexander.

En over Bernhard: "Willen we de vijfde mei ook voor volgende generaties levend houden, dan zullen we de betekenis van die datum moeten verbreden. Een generatiewisseling betekent het opnemen van eigen verantwoordelijkheid: er is niemand meer die voor je uitloopt, geen grootvader meer die naast je in de cockpit zit. We zullen het zelf moeten doen. Sterker nog: we zullen zelf soms die heldenrol moeten vervullen, in andere tijden, in heel andere omstandigheden, met andere risico's."

Lovend

Premier Balkenende, ook in Den Bosch aanwezig, was lovend over de speech van de kroonprins. Voor de NOS-televisie sprak de premier over een "heel mooi en heel persoonlijk verhaal". Aan de belangrijke speech zal nog vaak gerefereerd worden, aldus Balkenende.