ROTTERDAM - 'Eenheid, eenheid, eenheid.' Leden van de organisatie van het congres in de Rotterdamse Doelen hebben het motto van Pim woensdag voor de zekerheid op hun petjes geprint.

Maar de ongeveer 800 leden die komen opdagen op het eerste ledencongres van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) hebben de aanmoediging tot eensgezindheid niet nodig. Ze wíllen eenheid, en niet meer dan dat. Hun buik vol hebben ze van alle "rottigheid" van de afgelopen weken. Ze willen weer gezellig, recht voor zijn raap, de gevestigde orde een lesje leren, net als in de tijd toen Pim er nog was.

Alternatieve stemming

Partijleider Herben krijgt de bijval die hij nodig heeft. Luid gejuich stijgt op als hij het podium betreedt en zijn toespraak houdt. Als hij met veel woorden steun vraagt voor voorzitter Sleeswijk Visser van het interim-bestuur, en in een halve zin daarna ook snel de bevestiging van zijn eigen positie aan de orde stelt, steken vrijwel alle aanwezige leden hun hand op. Herben heeft om het opsteken gevraagd bij wijze van alternatieve stemming. De leden mogen zich immers niet officieel uitspreken tijdens de vergadering. Maar de partijleider heeft kennelijk grote behoefte aan elke vorm van steun, ook al telt die officieel niet.

Anonieme Defensie-ambtenaar

Die steun krijgt hij. Want heeft hij er niet voor gezorgd dat er nu een kabinet zit aan te komen dat de criminaliteit gaat aanpakken, de wachtlijsten wegwerkt en de 'vrije' immigratie aan banden legt? Dat is maar mooi het werk van Mat, de gewone man die kort geleden nog een anomieme Defensie-ambtenaar was.

De leden zijn natuurlijk ook boos. Niet op hun held Mat, maar op de andere vijfentwintig leden van de fractie van de Tweede Kamer. Vooral "die gluiperd" Ferry Hoogendijk moet het ontgelden. Hij heeft steeds arrogant voor de camera's geroepen dat de fractie uitmaakt wie het nieuwe bestuur wordt, terwijl natuurlijk de leden daarover gaan.

'Idioot'

De woede wordt nogal ruw geuit, niet volgens de traditie die doorgaans op partijcongressen heerst. 'Idioot', 'onruststoker', 'mafkees' zijn enkele van de kwalificaties die Hoogendijk luid door de zaal naar zijn hoofd krijgt geslingerd. De vice-voorzitter van de fractie blijft er kalm onder. Hij is kennelijk wel wat gewend, "Ik sprak namens de fractie", houdt hij zijn gehoor voor.

Zooitje

Bovendien, legt hij uit, was het maar goed dat de fractie zo hard heeft ingezet op het vertrek van Dost. Anders was Dost nooit weggegaan. En voor de toekomst van de partij was het hard nodig dat oprichter van de partij en vriend van Pim aan de kant werd gezet. Hij had er immers een zooitje van gemaakt.

Both de mond gesnoerd

Ruud Both, strijdmakker van Dost, en aanvoerder van een groep ontevreden LPF leden, probeert tijdens het congres nog zijn gram te halen. Maar de organisatie van het het congres heeft de regie strak in handen. Als Both van wal dreigt te steken, wordt zijn microfoon simpelweg uitgezet. Als hij naar het podium beent, start op een levensgroot scherm achter hem onmiddellijk een promotiefilm over Fortuyn. Both krijgt geen kans. Kokend van woede zit hij het congres uit, en neemt na afloop, terwijl de pers zich rond hem verzamelt, wraak.

'Leden echt aan het woord laten'

Hij zal, kondigt hij aan, 10 procent van de 1200 leden mobiliseren. Precies zoals de statuten voorschijven. En met die 120 mensen zal hij een nieuwe ledenvergadering uitschrijven, of het nieuwe bestuur dat nou leuk vindt of niet. "Dan zullen we de leden echt aan het woord laten, en uitleggen wat er werkelijk speelt in de partij." Volgens Both probeert opnieuw een klein clubje "de macht naar zich toe te trekken."

De zaalhuur van de Doelen, waar het congres woensdagmiddag werd gehouden, bedraagt volgens hem 80.000 euro. "Dat kunnen wij niet op tafel leggen. Maar desnoods komen we bij elkaar op het Malieveld. In de open lucht. We laten het er niet bij zitten."

/NIEUWS'John Dost treedt toch af'