ISLAMABAD - Pakistaanse ondervragers proberen via het verhoor van de woensdag opgepakte al-Qaeda-topman Abu Faraj al-Libbi aanwijzingen te krijgen over de verblijfplaats van Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk, en diens tweede man, de Egyptenaar al-Zawahiri. Dat heeft een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag gezegd.

De Pakistaanse inlichtingendienst denkt dat de aanhouding van de Libiër al-Libbi, de nummer drie van al-Qaeda, de beste kans tot dusver te hebben om Bin Laden en al-Zawahiri te vinden. "Als iemand in Pakistan weet waar zij zijn, dan is hij het", zei een functionaris van de inlichtingendienst.

Uitvoering

De Amerikaanse president George Bush noemde de arrestatie van al-Libbi, die woensdag werd bekendgemaakt, in een reactie een "cruciale overwinning". Pakistan sluit een snelle overlevering aan de Amerikanen uit. Eerst willen de autoriteiten hem zelf uitvoering ondervragen, aldus functionarissen donderdag.

Acties

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat er behalve al-Libbi nog vier aanhoudingen zijn verricht en hij verwacht er de komende dagen nog meer. Vooral in het grensgebied met Afghanistan voert de politie acties uit.

De 40-jarige al-Libbi zou onder meer de hand hebben gehad in pogingen om in december 2003 de Pakistaanse president Musharraf te vermoorden. Hij vluchtte volgens inlichtingendiensten in het voorjaar van 2002 samen met Bin Laden van Afghanistan naar Pakistan. Zij zouden zich daar met al-Zawahiri hebben schuilgehouden in het moeilijk toegankelijke grensgebied, waar lokale stammen de dienst uitmaken.

Huidziekte

Het was ook in dit gebied waar al-Libbi werd opgepakt. Hij reed achterop een motor toen agenten gehuld in burqa's hem overvielen, aldus de Britse omroep BBC. De verdachte terrorist wist nog een huis in te vluchten, maar werd gearresteerd toen de politie het gebouw vulde met traangas. Vanwege een kenmerkende huidziekte wisten de agenten snel dat hij de voortvluchtige Libiër was.

Brein

Al-Libbi zou de derde plaats binnen de hiërarchie van al-Qaeda hebben gekregen na de arrestatie van Khalid Sheikh Mohammed in maart 2003. Deze extremist wordt gezien als het belangrijkste brein achter de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. De Libiër geldt sindsdien als het operationele hoofd van al-Qaeda.

Sinds de aanslagen op Musharraf werd al-Libbi in Pakistan gezocht. De VS zetten een beloning van bijna 8 miljoen euro op zijn arrestatie. Ook de Pakistaanse autoriteiten boden daarvoor een geldbedrag aan.

Gedood

Pakistan heeft de afgelopen jaren circa zevenhonderd van terrorisme verdachte personen opgepakt of gedood. Onder hen waren de Pakistaanse computerdeskundige Naeem Noor Khan, die een communicatiesysteem van al-Qaeda beheerde, en de Tanzaniaan Ahmed Khalfan Ghailani.

De laatste werd in juli 2004 opgepakt en wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Khan zou ten tijde van zijn aanhouding in contact hebben gestaan met al-Libbi.