AMSTERDAM - Volgens traditie is de zestigste Nationale Viering van de Bevrijdingsdag donderdagavond afgesloten met een openluchtconcert op de Amstel, tegenover theater Carré, in Amsterdam.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Ook dit jaar kwamen weer duizenden bezoekers op het concert af, dat om 21.00 uur begon in aanwezigheid van koningin Beatrix en premier Balkenende.

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht speelde onder leiding van Jos Pommer onder meer werken van Rogier van Otterloo, Glenn Miller en Ravel. Simone Kleinsma trad als soliste op en zong het Lied van de Vrijheid, geschreven door zanger Thé Lau. Zij deed dat samen met zangeres Natascha Slagtand van Tasha's World.

Variatie

Het concert, dat de NOS live uitzond, duurde tot 22.00 uur. Het kende dit jaar een grote variatie aan muzieksoorten. Op het programma stonden ook de nummers 'Thank you for the music' van ABBA en 'Dit is een plek om lief te hebben' van Toon Hermans. Bij het nummer Nocturne van R. Lovland en P. Skavlan speelde de 12-jarige Mitchell Mungreep op de viool.

Boot

Het concert begon en eindigde dit keer met het lied 'We'll meet again'. Bij de vorige edities werd dit nummer alleen als slotnummer gebruikt. De Britse zangeres Vera Lynn zong dit nummer in de Tweede Wereldoorlog in Amerika bij het afscheid van de geallieerde soldaten die naar Europa vertrokken om de bezette gebieden te bevrijden. Tijdens de samenzang voer koningin Beatrix weg in een gereedliggende boot.

Defilé

De landelijke start van de viering van de bevrijding vond dit jaar plaats in Den Bosch. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei koos dit jaar als thema: 'Vrijheid delen is de kunst'. Prins Willem-Alexander en premier Balkenende hebben donderdag in Den Bosch het begin van de viering van de bevrijding bijgewoond.

Even na half vijf begon het traditionele defilé van veteranen in Wageningen. De voormalig militairen marcheerden langs prins Willem-Alexander. Hij verving de vorig jaar overleden prins Bernhard, die dit traditioneel deed. Onder de veteranen die aan de prins voorbij trokken, zijn veel Canadezen. Langs de route stonden duizenden mensen. Het was drukker dan voorgaande jaren, waarschijnlijk omdat het de laatste keer is dat het op deze manier wordt gehouden.


Willem-Alexander en Balkenende in Den Bosch. Foto: Baris Wanschers

Rond middernacht begon bevrijdingsdag met het ophalen van het bevrijdingsvuur in Wageningen door de Brabantse commissaris van de koningin J. Maij-Weggen. Burgemeester A. Rombouts van Den Bosch was de eerste loper in een estafette van leden van atletiekvereniging O.S.S.-Volo. Het bevrijdingsvuur werd vervolgens naar Den Bosch gebracht in een tocht langs oorlogsgedenktekens.

Bevrijdingsfestivals

De bevrijdingsfestivals die donderdag in alle provinciale hoofdsteden en in Amsterdam plaatsvonden, hebben ongeveer 750.000 bezoekers getrokken. Dat stelde het Nationaal Comité 4 en 5 mei donderdagavond.

Volgens het comité trokken de evenementen, in vergelijking tot 2004, dit jaar ongeveer 10 procent meer bezoekers. Volgens de organisatie verliepen de festivals zonder incidenten. "Het ging er gezellig en vriendelijk aan toe", aldus een woordvoerster.

Op de festivals was ruimte voor muziek, theater en discussie. Ali B., BEEF! en Thé Lau waren dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid. Zij werden per helikopter langs de verschillende festivals gevlogen.


Ali B. treedt op in Den Bosch. Foto: Baris Wanschers

Bevrijdingsdag wordt donderdagavond traditioneel afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel voor het Koninklijk Theater Carré. Dit gebeurt in aanwezigheid van koningin Beatrix en minister-president Balkenende. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, onder leiding van Jos Pommer, geeft een feestelijk concert in de open lucht. Gastsoliste is Simone Kleinsma.

Het orkest brengt een speciale uitvoering van Het Lied van de Vrijheid ten gehore en speelt werken van onder meer Rogier van Otterloo, Glenn Miller en Ravel. Het concert wordt traditiegetrouw besloten met het lied We'll Meet Again.