HILVERSUM - De vrijgesproken marinier Eric O. overweegt een schadevergoeding in te dienen. Zijn advocaat Knoops zei woensdagavond in het tv-programma Nova dat zijn cliënt zeker schade heeft geleden. Het gerechtshof in Arnhem bepaalde woensdag dat de 44-jarige sergeant-majoor niet in strijd heeft gehandeld met de geweldinstructies voor Nederlandse militairen in Irak.

Door het overtreden van dienstvoorschriften zou O. volgens het Openbaar Ministerie in december 2003 een Irakees hebben gedood. In Nova reageerde O. opgelucht op de vrijspraak.

Opgelucht

"Ik had tegen beter weten in rekening met het andere gehouden, wel met een veroordeling, maar ik weet wat er gebeurd is, wat de feiten zijn. Voor mij is dit de enige uitspraak. En een goede." Ook hij vindt dat hij naamschade heeft geleden. "Als ik een dubbeltje zou krijgen voor elke keer dat mijn naam gebruikt is, kon ik rustig gaan leven."

Proefkonijn

De marinier vindt dat hij ten onrechte als proefkonijn is gebruikt in een politiek-juridisch proces. "De conclusie die je kan trekken, is dat er te weinig kennis is bij het OM, en dat men die wel wil hebben, en dan probeert links of rechts dat boven water te krijgen. Met mij als casus."