TEL AVIV - Het aantal gevallen van antisemitisch geweld en vandalisme was in 2004 wereldwijd het hoogste van de afgelopen vijftien jaar. Dat heeft het Stephen Roth Instituut van de universiteit van Tel Aviv woensdag bekendgemaakt in zijn jaarlijkse rapport.

De studie noemt frustratie onder jonge moslimimmigranten in rijke landen als Frankrijk, Groot-Brittannië en Canada de belangrijkste factor in de toename van anti-joodse incidenten. Woede over de Israëlische aanpak van de Palestijnse opstand speelt volgens de onderzoekers ook een grote rol.

Zware aanvallen

In 2004 registreerde het instituut 482 antisemitische incidenten, waaronder fysieke aanvallen en schending van joodse graven. Daarnaast waren er negentien "zware aanvallen", zoals die met de bedoeling om te doden. Het aantal incidenten is ruim verzesvoudigd sinds 1989, toen het instituut er statistieken van begon bij te houden. Sindsdien is het aantal zware aanvallen wel gedaald.

Jaloers

Volgens het Stephen Roth Instituut worden joden vaak belaagd in landen waar jonge immigranten niet goed zijn geïntegreerd en jaloers zijn op het succes van joden. Dat zou vooral het geval zijn in Frankrijk, Engeland en Canada. In landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland, zijn vooral extreem-rechtse groeperingen verantwoordelijk voor geweld tegen joden en hun eigendommen.

Palestijnse opstand

Het antisemitisch geweld is het sterkst toegenomen sinds het begin van de tweede Palestijnse opstand, in september 2000. Ondanks het bestand van februari, is het geweld dit jaar nog niet afgenomen.

Terrorist

Het instituut verwijt Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland te weinig te doen om antisemitisme te bestrijden. In die landen krijgen daders al gauw het stempel 'terrorist' of 'hooligan', zonder dat een verband wordt gelegd met racisme of antisemitisme, menen de onderzoekers. De Europese Unie heeft in hun ogen stappen ondernomen tegen de jodenhaat, omdat die daar wordt beschouwd als "een bedreiging van de democratische orde en niet alleen van de joodse burgers", aldus het rapport.