DEN HAAG - Wegpiraten hebben straks mogelijk binnen een week nadat ze de fout ingingen de bon in huis. De politie wil volgend jaar lokaal een proef houden met de snellere afhandeling van de verkeersboetes door een handcomputer te gebruiken, stelde het Nederlands Politie Instituut (NPI) woensdag.

Het gaat volgens een politiewoordvoerster om het efficiënter afwikkelen van "lichte verkeersovertredingen" als het parkeren van de auto op een plek waar dat niet mag. Nu schrijft de agent hiervoor handmatig een bon uit. Pas een paar weken later krijgt de overtreder de rekening, wanneer de acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) binnenkomt.

Een van de doelen van het project is de tijd tussen de overtreding en de straf te verkorten. De boete heeft dan meer effect. Door de bon rechtstreeks via de computer naar het CJIB te sturen, moet de inning van de boetes administratief gezien voor de politie ook wat efficiënter worden.

Waar de proef volgend jaar gehouden wordt, is nog niet bekend. Na afloop en afhankelijk van de resultaten mogen de korpsen straks zelf bepalen of zij hun agenten uitrusten met de handcomputer, verklaart de woordvoerster.

Snelheidsduivels, die via flitspalen en trajectcontrolesystemen gesnapt worden, moeten straks net zolang als nu op hun boete wachten: enkele weken tot soms maanden. Volgens een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) vallen deze controlecamera's buiten de proef.

Om praktische en technische redenen verwacht hij ook dat deze bonnen niet veel sneller bij de overtreders op de mat kunnen ploffen. De overtredingen, die door een flitspaal zijn vastgelegd, worden pas verwerkt wanneer het filmrolletje van de camera vol is. Hoewel dat soms weken kan duren, worden de rekeningen volgens hem altijd "heel ruim" binnen de wettelijke termijnen verzonden.