DEN HAAG - Het luchtruim boven Zuid-Limburg is dit weekeinde tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Bush grotendeels gesloten voor vliegverkeer. Zo moeten eventuele aanslagen worden voorkomen.

Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat woensdag gezegd. Het luchtruim wordt onder meer bewaakt met AWACS-surveillancetoestellen van de NAVO. Deze vliegende radarposten waarschuwen tegen het binnendringen van ongewenste vliegtuigen in het luchtruim. De AWACS vertrekken vanaf de Duitse basis Geilenkirchen. De AWACS worden ingezet op verzoek van Den Haag, deelde het bondgenootschap woensdag mee.


De voorbereidingen op de komt van Bush zijn in volle gang | Foto: D.L. van der Meer

Boven Zuid-Limburg mag vanaf zaterdag 18.00 uur tot en met zondag 12.30 uur geen enkel toestel het luchtruim in, behalve gepland commercieel verkeer.

Deze beperking geldt vooral voor bijvoorbeeld kleine sportvliegtuigen of luchtballonnen. Grote maatschappijen als Martinair en KLM mogen het gebied wel doorkruisen als ze de vlucht van tevoren hebben aangekondigd. Als een vliegtuigje zich toch zonder toestemming in het gebied begeeft, wordt het opgewacht door een politiehelikopter.

Omvliegen

Zaterdag tussen 19.00 en 20.00 uur en zondag tussen 11.30 en 12.30 uur is er boven Zuid-Limburg helemaal geen vliegverkeer toegestaan. Ook grote maatschappijen moeten dan omvliegen. Bush komt in de loop van zaterdagavond aan op het vliegveld van Maastricht. Zondagochtend ontbijt hij met premier Balkenende. Vervolgens gaat de president naar de begraafplaats in Margraten, waar koningin Beatrix hem ontvangt.