LEEUWARDEN - Drie jonge mannen die ervan worden verdacht een 54-jarige cafébaas in Leeuwarden te hebben vermoord, worden daar collectief voor verantwoordelijk gehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de rechter de drie Leeuwarders voor doodslag in vereniging moet veroordelen. Dat heeft het OM in de Friese hoofdstad woensdag bevestigd.

De drie Nederlandse Marokkanen togen in januari op een avond naar café Nijlân om geld buit te maken voor luxe consumentenartikelen. De enige nog aanwezige bezoeker werd daarbij met een hockeystick geslagen en de kroeg uitgejaagd. De 19-jarige verdachte Hoessein stak daarop de uitbater met een mes in zijn hals. Het slachtoffer overleed ter plekke.

Verkeerde hand

Volgens advocaat S. Dogan van Hoessein werd de cafébaas per ongeluk in zijn hals gestoken. "Mijn cliënt wilde over de bar springen om bij de cafébaas te komen. Hij kwam op de bar terecht en raakte de man met het mes in de hals. Of hij het mes had meegenomen, weet ik niet zeker. Maar dat het geen opzet was, blijkt wel uit het feit dat hij het mes in zijn 'verkeerde' hand had", aldus Dogan.

De andere twee verdachten, de 18-jarige B. en de evenoude R., wordt de dood van de cafébaas even zwaar aangerekend. "Ik kan me dat vanuit het oogpunt van het OM wel voorstellen, maar mijn cliënt was niet in de buurt van de schermutseling waarbij het slachtoffer is gestoken", aldus advocaat W. Ausma van verdachte R.. Waar zijn cliënt wel was is ook de advocaat echter niet bekend.

Reconstructie

Om duidelijk te krijgen wat er zich nu precies in het café heeft afgespeeld, hebben de advocaten de rechter-commissaris gevraagd een reconstructie te laten uitvoeren. Of die daadwerkelijk wordt gehouden moet nog worden besloten. Op 31 mei behandelt de Leeuwarder rechtbank de strafzaak tegen de drie pro forma. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet duidelijk, dat hangt van onder meer onderzoeken naar de persoonlijkheid van de verdachten en getuigenverhoren die nog lopen af.

Mocht de rechtbank in Leeuwarden vinden dat de café-uitbater met opzet is omgebracht en het dus bewezen acht dat het om doodslag gaat, dan kunnen de verdachten maximaal vijftien jaar hechtenis krijgen.