ISLAMABAD - De Pakistaanse autoriteiten hebben een vermeende topman van het terreurnetwerk al-Qaeda opgepakt. Het gaat om Abu Faraj al-Libbi. Hij zou onder meer de hand hebben gehad in pogingen om de Pakistaanse president Musharraf te vermoorden. De Libiër zou in de hiërarchie van al-Qaeda sinds 2003 de derde plaats innemen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Al-Libbi onderhoudt volgens Pakistan nauwe banden met Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk. Een hoge Pakistaanse functionaris zei eerder tegen The Wall Street Journal dat de arrestatie van al-Libbi cruciaal is om andere toplieden in het netwerk te arresteren.

Lokale stammen

Al-Libbi zou in het voorjaar van 2002 samen met Bin Laden van Afghanistan naar Pakistan zijn gevlucht. Zij zouden zich daar met de rechterhand van Bin Laden, de Egyptenaar al-Zawahiri, hebben schuilgehouden in het moeilijk toegankelijke grensgebied, waar lokale stammen de dienst uitmaken.

Groot succes

De Libiër werd ook in dit gebied - samen met enkele anderen - opgepakt, aldus de Pakistaanse minister van Informatie. Sheikh Ahmed sprak woensdagmiddag van "een groot succes". De Amerikaanse president George Bush noemde de arrestatie van Al-Libbi in een reactie een "cruciale overwinning".

Al-Libbi zou de derde plek binnen de hiërarchie van al-Qaeda hebben gekregen na de arrestatie van Khalid Sheikh Mohammed in maart 2003. Deze extremist wordt gezien als het belangrijkste brein achter de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. De Libiër geldt sindsdien als het operationele hoofd van al-Qaeda. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor twee aanslagen op president Musharraf. Bij de bomexplosies bleef de Pakistaanse leider zelf ongedeerd, maar kwamen op eerste kerstdag 2003 zeventien anderen om het leven.

Washington had 5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) uitgeloofd voor de arrestatie van al-Libbi. De Pakistaanse regering zette in augustus ruim 340.000 dollar (ruim 260.000 euro) op zijn hoofd. Een foto op een opsporingsbericht toonde hem destijds in nette kleren en een korte baard.

Pakistan heeft de afgelopen jaren tientallen van terrorisme verdachte personen opgepakt. Onder hen waren de Pakistaanse computerdeskundige Naeem Noor Khan, die een communicatiesysteem van al-Qaeda beheerde, en de Tanzaniaan Ahmed Khalfan Ghailani. De laatste werd in juli opgepakt en wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998.