DEN HAAG - De Amerikaanse president Bush mag zaterdag gewoon voet op Nederlandse bodem zetten en hij zal ook niet gearresteerd worden. Dat blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Haag woensdag. Een groep Nederlanders had een kort geding aangespannen tegen de Staat over het bezoek van de Amerikaan dit weekeinde.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De actiegroep eiste de arrestatie van Bush, danwel de weigering hem toe te laten, bij aankomst in Nederland wegens "talrijke grove schendingen van de Conventies van Geneve".

De rechter wees het verzoek van de eisers echter af omdat dat een zaak is van de politiek en politieke besluitvorming. Ook zou toewijzing van de eisen "verregaande gevolgen hebben voor de verhoudingen tussen Nederland en de Verenigde Staten", aldus de rechter.

Enquête

Ongeveer eenderde van de Nederlandse bevolking vindt dat de Amerikaanse president niet naar ons land moet komen. Zo'n 66 procent heeft er geen problemen mee dat hij een bezoek brengt aan Nederland. Dat blijkt uit een enquête van Maurice de Hond.

Zo'n 30 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt het gepast dat er wordt gedemonstreerd tegen het bezoek van de president, 24 procent staat daar neutraal tegenover. Circa 46 procent is van mening dat er geen actie moet worden gevoerd.

/LINK
Stop Bush